Henrik Stenson. Arkivbild. Foto:

Stenson gör comeback

Golf

Henrik Stenson har haft problem med en armbågsskada under sommaren, och stod över den första slutspelstävlingen på PGA-touren i förra veckan för att vila upp sig. Men när den andra av fyra slutspelstävlingar startar i Boston på fredag är Stenson redo för comeback.

Stensons golfår har annars gått upp och ner. Han inledde bra med en femteplats i US Masters för att sedan ha en tyngre period. Visserligen slutade han sexa i US Open men problem med armbågen gjorde därefter att resultaten blev sämre.

Fakta: USA-tourens slutspel

USA-tourens slutspel, Fedex Cup, omfattar fyra tävlingar som spelas i augusti—september. Slutspelstävlingarna ger fyra gånger så stor belöning — 2 000 poäng till segraren — som en ordinarie tourtävling vilket möjliggör stora omkastningar på "ledartavlan".

Säsongens 125 bästa spelare är kvalificerade till den första tävlingen, de 100 bästa går vidare till den andra, 70 spelar den tredje och topp 30 gör upp om titeln i den sista.

Till finaltävlingen görs en omseedning som ger alla 30 en teoretisk chans att vinna sammanlagt. De fem bästa inför avgörandet på East Lake-banan i Atlanta har allt i egna händer och tar hem titeln vid seger.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande 320 miljoner kronor. Segraren får 10 miljoner dollar, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner. Dessutom har varje tävling 8 miljoner dollar i prispengar att fördela.