Brittiska staten tar över driften av ett fängelse i Birmingham sedan allvarliga missförhållanden uppdagats. Bilden föreställer ett annat fängelse i Storbritannien. Arkivbild. Foto:

Staten tar över brittiskt skräckfängelse

Storbritannien

Blod, urin, spyor och avföring. Det har varit en del av vardagen för de intagna på ett fängelse i brittiska Birmingham. Nu har förhållandena fått justitiedepartementet i London att agera och ta över driften från det privata säkerhetsföretaget G4S, som tidigare har skött verksamheten.

— Det vi har sett i Birmingham är oacceptabelt, och det är tydligt att drastiska åtgärder krävs för att genomföra de förbättringar som vi vill se, säger fängelseministern Rory Stewart.

Fängelset i Storbritanniens näst största stad har sjangserat de senaste 18 månaderna, enligt den brittiska chefsinspektören för kriminalvården. I en rapport nämns bland annat sanitära olägenheter i celler och korridorer, vilket dragit till sig råttor och kackerlackor. Även personalen har varit utsatt, då både droghandel och våld mellan intagna har varit utbredda fenomen.

G4S säger att fängelset stått inför "exceptionella utmaningar", och välkomnar det statliga ingripandet.