• Den ryske affärsmannen Nikolaj Glusjkovs död utreds som ett mord. Foto:
  • Poliser vid Glusjkovs hem i sydvästra London i måndags. Foto:
1/

Rysk affärsman misstänks ha mördats

Storbritannien

Den ryske affärsmannen Nikolaj Glusjkovs död utreds som ett mord.

En obduktion har visat att han hade skador på nacken, som om han blivit strypt.

Brittisk polis bekräftar att man inlett en mordutredning i ärendet.

Glusjkov hittades död i sitt hem strax före klockan 23 lokal tid i måndags och dödsorsaken var då oklar. En obduktion visar att Glusjkov utsatts för ett tryck mot sin nacke, vilket väcker misstankar om att han har blivit strypt.

Utredningen hanteras av den brittiska polisens antiterrorenhet, som högprioriterar ärendet med hänvisning till Glusjkovs "bekantskaper".

Kopplar inte till Skripal

"Det finns i det här skedet inget som talar för några kopplingar till mordförsöken i Salisbury, inte heller några bevis för att han skulle ha förgiftats", skriver polisen i ett uttalande.

68-årige Glusjkov levde i Storbritannien under politisk asyl, efter att han avtjänat fängelsestraff för bland annat penningtvätt och bedrägeri i Ryssland. Han var tidigare vice vd för det ryska flygbolaget Aeroflot.

Han var också vän med Boris Berezovskij, regimkritikern som hittades död i Storbritannien 2013, och ifrågasatte förklaringen att denne skulle ha tagit sitt eget liv. Berezovskij var i sin tur vän med den avhoppade ryske agenten Aleksandr Litvinenko som giftmördades 2006.

Utreder 14 dödsfall igen

Efter förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal och Glusjkovs död ska brittiska myndigheter utreda ett stort antal dödsfall på nytt. Inrikesminister Amber Rudd har gett polis och säkerhetstjänster i uppdrag att utreda möjliga ryska kopplingar.

Totalt handlar det om 14 fall. Enligt nyhetssajten Buzzfeed handlar det bland annat om en rysk oligark, en vän till Berezovskij, en brittisk spion som hittades i en säck i sitt badkar och flera ryska medborgare vars dödsfall omges av frågetecken. Enligt amerikanska underrättelser ska Moskva eller den ryska maffian kunna vara inblandade.

Glusjkovs familj har underrättats om de nya misstankarna. Deras advokat meddelar att de inte kommenterar saken i nuläget.

Den ryska ambassaden i London meddelade tidigare i veckan att de ville ta del av detaljer om dödsfallet från brittiska myndigheter.

Fakta: Fem misstänkta dödsfall

Här följer fem av de uppmärksammade dödsfall som kommer att utredas igen under brittiska misstankar om rysk inblandning:

Boris Berezovskij

Hittades död i ett låst badrum i sitt hem i brittiska Ascot den 23 mars 2013 och tycktes ha tagit sitt liv genom hängning med en halsduk vid 67 års ålder. Tjänstemannen som skulle fastställa dödsorsaken kunde dock inte med säkerhet säga att så var fallet.

Berezovskij var en rysk oligark som gjorde sig en förmögenhet efter Sovjetunionens fall. Efter att ha blivit ovän med Rysslands president Vladimir Putin fick han politisk asyl i Storbritannien 2003.

Alexander Perepilitjnij

Hittades död på en väg efter att ha gått ut för en joggingrunda, 43 år gammal. Ingen av två obduktioner kunde fastställa en dödsorsak. Två år efter dödsfallet upptäcktes en giftig substans som kan utlösa hjärtattacker i hans mage.

Perepilitjnij flydde till Storbritannien 2009 och gav schweiziska åklagare dokument som kunde bevisa hur ryska tjänstemän var involverade i ekonomisk brottslighet.

Badri Patarkatsisjvili

Kollapsade utanför sitt hem i London den 12 februari 2008, några timmar efter ett möte med Boris Berezovskij och Nikolaj Glusjkov.

Patarkatsisjvili, som dog vid 52 års ålder, var den rikaste personen i Georgien och hade en månad tidigare kommit trea i det georgiska presidentvalet. I Ryssland stod han anklagad för bedrägeri efter att ha deltagit vid privatiseringen av ett oljebolag.

Gareth Williams

Hittades död i badkaret i sin lägenhet i London, inuti en säck som stängts med ett hänglås från utsidan. Experter gjorde 400 försök att stänga låset inifrån säcken och misslyckades, varpå ett självmord kunde uteslutas. Ingen misstänkt har pekats ut för mord.

Williams var matematiker vid underrättelsetjänsten MI5:s signalspaningsavdelning GCHQ.

Scot Young

Den 52-årige britten föll från en lägenhet på fjärde våningen i centrala London i december 2014 och hittades död på staketet utanför.

Han var framgångsrik inom fastighetsbranschen och arbetade åt Boris Berezovskij som enligt vissa uppgifter ska ha upprört den ryska regeringen.

Polisen fick inga misstankar om brott vid händelsen. Det kunde dock inte fastställas huruvida Young tagit sitt eget liv.

Källor: AFP, Buzzfeed