PSD:s ledare Liviu Dragnea. Arkivbild. Foto:

Rumänsk ledare om protesterna: Kuppförsök

Rumänien

Den senaste tidens omfattande protester mot regeringen i Rumänien var en del av ett misslyckat försök att störta regeringen. Det hävdar det socialdemokratiska regeringspartiet PSD:s ledare Liviu Dragnea.

Närmare 100 000 människor, varav de flesta fredliga demonstranter, deltog i protester mot regeringen den 10 augusti. Kravallpolis satte in vattenkanoner och tårgas mot folkmassan och över 450 personer tvingades uppsöka vård.

En del av demonstranterna kastade flaskor och stenar mot polisen, som dock på videor även kan ses angripa fredliga demonstranter.

— Jag såg en misslyckad statskupp, säger Liviu Dragnea i en intervju med tv-kanalen Antena 3, i sitt första uttalande efter protesterna.

Dragnea är i praktiken Rumäniens regeringschef, men får inte vara premiärminister på grund av att han tidigare har dömts för valfusk.

Landets president Klaus Iohannis, som stödjs av den mitten-höger-orienterade oppositionen, har kritiserat polisen för övervåld. Dragnea slår tillbaka med att kritiken uppmuntrar demonstranter till att använda våld – och hotar med att försöka få presidenten avsatt.

Återkommande protester mot korruption har pågått i över ett och ett halvt år i Rumänien. Antikorruptionsorganisationen Transparency International rankar landet som en av de mest korrupta staterna inom EU.

Bakgrund: Krisen i Rumänien

Socialdemokratiska PSD kom till makten i Rumänien efter att ha vunnit valet i december 2016, som följde på ett drygt år av en partipolitiskt obunden övergångsregering.

PSD styr genom en koalition med Liberalers och demokraters allians (Alde).

Den nya regeringen drog snart på sig kraftig kritik för ett beslut att, genom dekret, införa mildare straff för korruptionsbrott. Efter klagomål från såväl EU, som landets opposition, drogs lagarna tillbaka i februari 2017.

I juli i år avskedades åklagaren Laura Codruta Kovesi, som blivit en symbol för kampen mot korruption.

Det har fått de återkommande protesterna mot regeringen att intensifieras.

Den 10 augusti samlades upp emot 100 000 människor i en bitvis våldsam demonstration i huvudstaden Bukarest med krav på regeringens avgång. Över 380 personer har anmält polisen för dess agerande under protesten, och åklagare har meddelat att man inlett utredningar i 22 fall.

Källor: AFP, Landguiden