Portman spelar popstjärna på nedgång

Film

Om Natalie Portman inte varit skådespelare hade hon kunnat tänka sig ett liv som popstjärna.

I filmen ”Vox Lux” porträtterar hon en sångerska som efter ett attentat får en ny karriär.

När hon möter pressen i Venedig säger Portman:

— Att äntligen få spela en popstjärna, det var som att få se en dröm gå i uppfyllelse.

”Vox Lux” är regisserad av Brady Corbet, som för ett par år sedan vann ett debutantpris här i Venedig för sin ”Childhood of a leader”. I den nya filmen spelar Stacy Martin syster till Portmans karaktär, och Jude Law spelar hennes agent. 60-talsmusikern Scott Walker, från Walker Brothers, har gjort musiken och popstjärnan Sia har skrivit låtarna som Portman sjunger.

— Jag hade träffat henne tidigare och jag tycker verkligen om henne som artist. Jag hade inte kunnat tänka mig en bättre samarbetspartner. Jag gillar verkligen hennes låtar, säger hon.

I en scen i filmen refereras till skolskjutningar i USA. Den som alltid i mediesammanhang mycket försiktiga Portman vill inte se detta som en kommentar till de nästan dagliga masskjutningarna i hennes hemland.

— Det här är inte en film som kommer med budskap. Den är ett stycke konst, som kanske reflekterar över samhället, men den kommer inte med ett budskap, säger hon.

Någon frågar om Portman funderat över vad som kan vara skillnaden mellan att vara filmstjärna och popstjärna.

— Jag tror att den stora cirkusen som finns runt popstjärnor nog gör det livet mer komplicerat.

Fakta: "Vox lux"

Filmen handlar om popstjärnan Celeste, som överlever en enorm tragedi som tonåring. "Vox lux" utspelar sig mellan 1999–2017 och Natalie Portmans rollfigur som ung spelas av Raffey Cassidy. När Celeste uppträder vid en minnesstund blir hon upptäckt och hennes karriär tar fart. I nutid är hon en bedagad popstjärna, som försöker göra comeback med sitt sjätte album.

Filmens regissör, Brady Corbet, växte själv upp i Colorado och påverkades av massakern på Columbine high school 1999. Jude Law spelar Celestes manager och Jennifer Ehle hennes pr-ansvariga. När filmen får premiär på bio i USA är inte klart ännu.