Ugandiska militärpoliser patrullerar i huvudstaden i samband med en manifestation den 23 augusti till stöd för den gripne parlamentsledamoten och popstjärnan Robert Kyagulanyi. Arkivbild. Foto:

Militärer gripna efter tortyr i Uganda

Uganda

Flera militärer som anklagas för att ha misshandlat och torterat politiker och oppositionella i samband med en rad frihetsberövanden har gripits, uppger den ugandiska armén. Händelserna ska nu utredas.

Rebecca Kadaga, talman i parlamentet, krävde i måndags att myndigheterna ställer förövarna till svars, sedan 33 personer misshandlats svårt under fångenskapen.

Flera av de gripna, som släpptes på fri fot mot borgen på måndagen, var i mycket dåligt fysiskt skick. Två av dem svimmade i rättssalen, vilket väckte ramaskri i Uganda.

De oppositionella misstänks bland annat för högförräderi, och påstås ha kastat sten mot president Yoweri Musevenis bilkolonn i samband med ett politiskt möte.

En av de anklagade är parlamentsledamoten och popstjärnan Robert Kyagulanyi, även känd under namnet Bobi Wine. Han misshandlades så svårt under fångenskapen att han en tid inte kunde stå upp, enligt hans advokat.