Presidentkandidaten Andrés Manuel López Obrador avslutar sin valkampanj på Aztecastadion i Mexico city. Foto:

Mexiko till val efter rekordblodigt år

Mexiko

Efter ett av de blodigaste åren på decennier går mexikanerna till valurnorna. Den blivande presidenten står inför den svåra uppgiften att få bukt med det knarkrelaterade våldet och mordvågen som sköljer över landet.

— Presidente, presidente! skanderar 80 000 människor på valmötet på Aztecastadion i huvudstaden Mexico city.

I slutspurten inför söndagens val ter sig drömmen alltmer verklig för storfavoriten Andrés Manuel López Obrador, skriver den mexikanska rikstidningen Excelsior.

Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador, kallad "Amlo" för sina initialer, har sått ett snabbt växande frö i många mexikaners medvetande om ”una mafia del poder”. Denna maktens maffia ska bekämpas med alla medel, lovar han.

Han seglar i allt starkare medvind och har som ingen annan lyckats attrahera de stora massorna.

— López Obrador är verkligen en folkets man. Och han har varit mycket bra på att samla upp väljarnas vrede och oro, säger Edmé Dominguez som är freds- och konfliktforskare vid Göteborgs universitet.

Har något unikt

Genom att kanalisera dessa känslor, både vad gäller det okontrollerade våldet och vad gäller korruptionsskandalerna kring regeringspartiet PRI, har den 64-årige López Obrador fått stadigt stigande opinionssiffror.

— López Obrador har någonting som de andra kandidaterna inte har. Han är inte korrupt och har inte varit inblandad i någon skandal, vilket får anses som ovanligt, säger Edmé Dominguez.

Edmé Dominguez, som själv är mexikanska, konstaterar att det dock finns ett stort problem med López Obradors valstrategi. Han har ingått en rad allianser både till vänster och till höger och på detta vis skaffat sig en stor maktbas.

— Men de här allianserna är i sig samtidigt mycket motsägelsefulla. Frågan är hur han ska kunna genomföra sina löften när han har allianser som befinner sig långt till höger. Det blir en jättesvår balansgång.

Slåss mot hydran

Totalt har 200 000 mexikaner fallit offer för dödligt våld sedan 2007. Valåret är det blodigaste på två årtionden. Drygt 30 000 mord ägde rum förra året, och bara under den senaste tiden har ett hundratal politiker mördats. Många av dem hade öppet tagit strid mot drogkartellerna och kriminaliteten.

Att ta den striden är som kampen mot hydran, vars avhuggna huvuden hela tiden växer ut på nytt, konstaterar Edmé Dominguez.

Det måste rensas upp ordentligt inom det juridiska systemet, inom polisen och armén eftersom de har blivit en del av problemet, något som handlar om ett mycket långsiktigt arbete, tillägger hon.

Måhända är "Amlo" just den rätta personen att påbörja en sådan process.

— Det får framtiden utvisa. Det kommer att krävas mycket vilja – och mod, säger Edmé Dominguez.

Bakgrund: Presidentvalet i Mexiko

Inför presidentvalet på söndag leder vänsterns Andrés Manuel López Obrador stort. Han har 48,1 procent av väljarsympatierna enligt opinionssammanställaren Oraculus. Det är över 20 procentenheter mer än någon av huvudrivalerna: förre finansministern José Antonio Meade från PRI med 20,8 procent och förre kongresstalmannen Ricardo Anaya från PAN med 26,1 procent.

Enligt en analys i spanska tidningen El País är det 97 procents sannolikhet att López Obrador vinner.

López Obradors valallians, ledd av hans parti Morena, ser också ut att kunna få majoritet i kongressen och kanske ta sex av de nio guvernörsposter som står på spel. 88 miljoner mexikaner har rösträtt, och det är ett rekordval med över 18 000 representanter som ska tillsättas på olika nivåer.

PRI och PAN är de två partier som haft makten i Mexiko i många decennier.

Regerande partiet PRI har med endast ett undantag styrt landet sedan 1929. Efter tolv år i opposition återkom det gamla maktpartiet i regeringsställning 2012. President Enrique Peña Nieto inledde då ambitiösa strukturreformer i samarbete med de två stora oppositionspartierna.

Mot slutet av regeringstiden är förtroendet för presidenten rekordlågt. Tillväxten är trög, korruptionen är utbredd och våldet framstår som ett alltmer överskuggande samhällsgissel.

Fakta: Andra kandidater i valet

Andra framträdande kandidater i valet är Ricardo Anaya, José Antonio Meade och Margarita Zavala. Ricardo Anaya tog 2015 över ledningen för det etablerade konservativa oppositionspartiet PAN 2015. Han föreslår bland annat en allmän basinkomst och tillsättandet av en internationell kommission för att utreda korruption inom den sittande regeringen.

I José Antonio Meade har det styrande PRI för första gången valt en icke-medlem som presidentkandidat, i ett försök att putsa sin image. Meade har tidigare haft fem ministerposter, däribland som utrikes-, energi- och finansminister under både PRI- och PAN-regeringar. Han bedöms dock vara chanslös på grund av skandalerna kring PRI.

Den oberoende kandidaten Margarita Zavala lämnade PAN 2017 efter en dispyt med Ricardo Anaya. Under 90-talet satt hon i Mexico Citys beslutande församling och senare i kongressen. Zavala är gift med den tidigare presidenten Felipe Calderón. Hon har lovat att rulla tillbaka hans beslut att sätta in soldater i kriget mot drogerna.