Både mamman och styvpappan döms till långa straff för att ha tvångsbadat den sexåriga flickan. Arkivbild. Foto:

Långa fängelsestraff för tvångsbad

Brott

Den sexåriga flickan kom in till akuten svårt nedkyld och med hjärtstopp. Hennes mamma och styvpappa misstänktes ha tvångsbadat henne i kallt vatten, men friades i tingsrätten. Nu har hovrätten dömt båda till långa fängelsestraff för det "tortyrliknande" badet.

Händelsen utspelade sig några dagar före jul i en bostad i Uppsala län. När flickan anlände till akutmottagningen hade hon en kroppstemperatur på långt under 30 grader. Hjärt- och lungräddning pågick och hon var stel.

Mannen dömdes i tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse för grov fridskränkning, men både han och flickans mamma friades från anklagelserna om synnerligen grov misshandel.

I Svea hovrätt hade åklagaren åberopat ny bevisning. Den högre instansen dömer både mamman och styvpappan för synnerligen grov misshandel.

Enligt hovrätten finns det ingen annan förklaring till flickans livshotande tillstånd än att styvpappan tvingat henne till ett iskallt bad som en bestraffning. I domen beskrivs handlingen som "utdragen och tortyrliknande".

Nya läkarutlåtanden

Bland de nya bevisen finns anteckningar och journaler från akuten samt nya läkarutlåtanden.

Mamman, som inte bedöms ha varit aktiv i gärningen, döms för sin underlåtenhet att ingripa och skydda sin dotter. Straffet blir fem års fängelse, vilket är minimistraffet för synnerligen grov misshandel. Mannen döms till fem och ett halvt års fängelse samt utvisning med ett återreseförbud på tio år.

De ska också betala skadestånd på 115 000 kronor till flickan.

— Mannen som varit aktiv får tillgodoräkna sig en ganska rejäl straffrabatt eftersom han också blir utvisad. Det rena straffvärdet för gärningarna är egentligen större än vad slutresultatet har blivit, säger hovrättslagman Lars Dirke till TT.

"Det var livsfarligt"

Mamman döms enligt det så kallade garantansvaret.

— Det är inte så vanligt, men det finns några fall på senare år. Högsta domstolen har dragit upp riktlinjerna för det, säger Lars Dirke.

TT: Flickan måste ha varit nära att mista livet?

— Det var livsfarligt. Om hon inte kommit under läkarvård hade hon definitivt dött. Samtidigt verkar hon lyckligtvis ha repat sig fysiskt och kommer att klara sig utan men.