Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson vid budgetdebatten i riksdagen. Foto:

Oppositionen: Bortslösad högkonjunktur

Politik

Alliansen kritiserar regeringen för att slösa bort högkonjunkturen och strunta i viktiga reformer.

Sverigedemokraterna anklagar Alliansen för att inte ha stoppat regeringens politik.

Den borgerliga oppositionen målar inte upp en lika ljus framtidsbild av svensk ekonomi som regeringen. Den varnar för otillräckliga ekonomiska marginaler inför nästa lågkonjunktur. Oppositionen hävdar också att integrationsproblemen växer, de utsatta arbetslösa blir fler, vårdköer blir längre, och att otrygghet breder ut sig.

— Jag skyller inte allt på regeringen, men ansvaret för att inte prioritera och ta tag i problemen vilar tungt på regeringen, sade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson i riksdagsdebatten om vårpropositionen.

Liberalerna påminner om att regeringen är långt ifrån sitt mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och att omkring 300 000 människor befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden.

— Vi ligger nu på 17:e plats. Det kan bara beskrivas som ett stort misslyckande, sade Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson på en pressträff.

"Har slösat bort"

Centern anser att regeringens integrationspolitik misslyckats, trots högkonjunktur och god arbetsmarknad.

— Problemen kommer bara att bli än svårare att lösa när konjunkturen viker, sade Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström.

Kristdemokraterna anklagar regeringen för att bedriva en "passivitetens politik och för att ha "slösat" bort högkonjunkturen. KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed varnar för att Sverige får betala ett högt pris för detta när det gäller bland annat vården och omsorgen, till exempel för de cancersjuka.

— Det är lätt att förstå att regeringen vill vända blad, för bokslutet ser inte bra ut, sade han i debatten.

"Gnällig opposition"

Finansminister Magdalena Andersson (S) undrade i debatten hur oppositionen kan hävda att jobbpolitiken misslyckats när Sverige har den högsta sysselsättningsgrad som någonsin mätts upp i EU och tillade att kritiken får stå för en "något gnällig opposition". Hon passade också på att varna för Alliansens förslag på skattesänkningar.

— Detta handlar valet om: Sänkta skatter eller välfärd som vi alla kan vara trygga med, sade Andersson.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt kritiserade de borgerliga för att bara klaga över regeringens politik utan att göra något.

— Vid åtta tillfällen hade vi kunnat sätta stopp för den här regeringens ekonomiska politik. Ni kan prata om bortslösad högkonjunktur och kritisera skadliga reformer, men ni har inte lyft ett enda finger för att stoppa dem, sade Sjöstedt i riksdagsdebatten.

Fakta: Citat från riksdagsdebatten

"Sverige står nu bättre rustat för framtiden och dess utmaningar."

(Finansminister Magdalena Andersson om sin egen politik)

"Högkonjunkturen är stark men regeringen är svag."

(Moderaternas Elisabeth Svantesson om att regeringen inte gör tillräckligt).

"Man rider på högkonjunkturen utan att ta till vara de goda tiderna."

(Centerns Emil Källström om att regeringen försummat möjligheter)

"Varför ska det sparas på de allra mest utsatta barnen?"

(Liberalernas Mats Persson skyller regeringen för besparingar i assistansersättningen.)

"Den passiva politiken måste bytas till en aktiv reformagenda för Sverige."

(Kristdemokraternas Jakob Forssmed om att Sverige behöver en ny regering)

"Ni kan prata om bortslösad högkonjunktur och kritisera skadliga reformer men ni har inte lyft ett enda finger för att stoppa dem."

(Sverigedemokraternas talesperson Oscar Sjöstedt kritiserar Allianspartierna)