Joseph Kabila är president i Kongo-Kinshasa. Arkivbild. Foto:

Kabila-alliansens presidentkandidat utropas

Kongo-Kinshasa

Med målsnöret för att registrera presidentvalskandidater i Kongo-Kinshasa i sikte har den omstridde presidenten Joseph Kabila och hans allierade satt sig för att vaska fram ett namn från koalitionen.

Den utvalde ska offentliggöras på onsdagen.

Kabila är fortfarande president, trots att grundlagen förbjuder någon att sitta längre än två mandatperioder, en gräns Kabila passerade i slutet av 2016. Protester mot att han inte avgått har slagits ned med dödsoffer som följd.

Kandidater i valet den 23 december i år ska ha registrerats senaste klockan 17.30 på onsdagen svensk tid. Under tisdagskvällen satt Kabila tillsammans med andra parter i alliansen för att ta fram ett namn.

Utropas på onsdagen

Som möjliga kandidater har den tidigare premiärministern Augustin Matata Ponyo nämnts, liksom Kabilas stabschef Nehemie Mwilanya Wilondja och Aubin Minaku, ordförande i nationalförsamlingen.

Samtidigt har det fortfarande varit oklart om Kabila själv tänker ställa upp.

Lambert Mende, Kabilas talesperson, säger efter mötet att det utvalda namnet ska offentliggöras tidigt på onsdagen.

Deltagare säger att Kabila inte nämnde någonting under mötet om sin egen politiska framtid.

USA-sanktioner

Antydningarna om att Kabila tänker stiga åt sidan kommer efter att USA hotat med att införa ytterligare sanktioner för att avskräcka honom från att fortsätta, rapporterar Financial Times.

— De (USA) försöker sätta press på hans familj och hans finanser, säger en källa.

Felix Tshisekedi, ledare för det största oppositionspartiet UDPS, registrerade sig på tisdagen som kandidat i valet. Det gjorde också Tryphon Kin-Kiey Mulumba, som en gång i tiden var talesperson för diktatorn Mobutu Sese Seko och två gånger minister under Kabila.

Även den tidigare vicepresidenten och krigsherren Jean-Pierre Bemba har registrerat sig.

Fakta: Klamrat sig fast

President Joseph Kabilas mandatperiod gick ut i slutet av 2016, men han har hållit sig fast vid posten. Ursprungligen skulle val ha hållits i november 2016.

Efter oroligheter som följde på Kabilas vägran att avgå, slöts ett avtal om att presidentval skulle hållas i slutet av 2017. Valkommissionen ville dock skjuta upp valet ytterligare och så blev det.

Sedan omvärldens tryck ökat har nu ett nytt val utlysts till den 23 december 2018.

Kabila har suttit vid makten sedan 2001 då han tog över efter sin mördade far, Laurent Kabila.

2006 valdes Joseph Kabila i de första fria valen sedan landet blev självständigt på 1960-talet. 2011 valdes han om, men kritiserades för flagrant valfusk.

Kongo-Kinshasas konstitution förbjuder att presidenten sitter kvar på posten en tredje mandatperiod.

Kongo-Kinshasa, som har cirka 80 miljoner invånare, är rikt på mineraler och andra naturtillgångar – vilket också lett till inre stridigheter som ofta utnyttjats i politiskt syfte.