Under måndagen lämnade Iran in en stämningsansökan gentemot USA för sanktionerna mot Iran, som landet hävdar bryter mot ett avtal som USA och Iran ingick 1955. Arkivbild. Foto:

Iran: USA stryper vår ekonomi

Ekonomi

Iran kräver att den internationella domstolen i Haag (ICJ) häver USA:s sanktioner och anklagar samtidigt landet för att medvetet "strypa" den iranska ekonomin.

I domstolen sade Irans utsände Mohsen Mohebi att sanktionerna är en ren aggression från USA:s sida och att dessa är förödande för landets ekonomi och invånare.

"Skada så mycket som möjligt"

"USA propagerar öppet för en politik som syftar till att skada Irans ekonomi så mycket som möjligt, vilket även gäller för iranska medborgare och företag", sade Mohebi till ICJ i Haag.

Vidare lovade Irans representant att man kommer bemöta USA:s hårdföra sanktioner med ett fredfullt men tufft motstånd.

Markeringarna från Mohebi och hans advokater i ICJ följer på den stämningsansökan som Iran lämnat in under måndagen. I den hävdar landet att USA:s sanktioner bryter mot ett avtal som länderna ingick i 1955.

Replik på tisdagen

USA förväntas att svara på stämningsansökan under tisdagen.

Men enligt ett uttalande från landets utrikesdepartement hävdar USA att domstolsprocessen enbart är ett försök från Iran att blanda sig i amerikanska angelägenheter.

Ett beslut från ICJ väntas inom en månad men domstolen som är tänkt att lösa dispyter mellan FN:s medlemsländer har ingen rätt att framtvinga några ändringar och vid några tillfällen, bland annat av just USA, har domstolens beslut helt enkelt ignorerats.

Fakta: Stämningsansökan

Bakgrunden till stämningen är att USA meddelade att landet drar sig ur det så kallade Iranavtalet från 2015 och därmed återinförde sanktionerna mot Iran. Detta innebär konkret att bland annat internationella företag som bedriver affärer med Iran hotas av sanktioner.