Över 400 människor har mist livet i översvämningarna i Kerala. Arkivbild. Foto:

Indien avböjer nödhjälp till Kerala

Indien

Politiker i den översvämningsdrabbade indiska delstaten Kerala rasar sedan landets regering avböjt 100 miljoner dollar i nödhjälp från Förenade Arabemiraten.

Mer än 1,3 miljoner människor befinner sig fortfarande i provisoriska läger, trots att vattenmassorna börjat sjunka undan efter den förödande översvämning som krävt mer än 400 liv.

Omkring 10 000 kilometer vägar har förstörts eller skadats och mellan 20 000 och 50 000 hus beräknas behöva återuppbyggas. Myndigheterna uppskattar de materiella förlusterna till tre miljarder dollar.

Biståndssumman som oljestaten Förenade Arabemiraten erbjudit är högre än de motsvarande 97 miljoner dollar som centralregeringen hittills skjutit till efter katastrofen. Men det indiska utrikesdepartementet meddelar att regeringen kommer att hålla fast vid sin policy att "möta kraven för stöd och rehabilitering genom inhemska insatser" – och inte ta emot pengar från andra länders regeringar.

Keralas finansminister Thomas Isaac har reagerat skarpt på beskedet och skriver på Twitter att centralregeringen bör kompensera delstaten om man tackar nej till erbjudandet. Keralas regeringschef kräver samtidigt samtal med regeringen på högsta nivå.

Indien har vid flera tillfällen tackat nej till internationell hjälp, bland annat efter tsunamin 2004, som dödade tusentals indier.

Fakta: Populär turistort

Den indiska delstaten Kerala har 33 miljoner invånare och är till folkmängden Indiens 13:e största delstat och en av de folktätaste.

Keralas placering längs Indiens sydvästkust och dess långa kuststräcka har gjort delstaten till en populär turistdestination och turismen är en viktig del av Keralas ekonomi.

Värst drabbade av översvämningarna är Thrissur och Chengannur som ligger i inlandet i centrala Kerala.

Regnmängden under årets monsunperiod i Kerala har varit 40 procent större än normalt, vilket har tvingat myndigheterna att släppa ut vatten från överfulla dammar. Det i sin tur har skapat översvämningar i floder.

Skadorna efter översvämningarna beräknas till 3 miljarder dollar.

Källa: AFP, Reuters, Nationalencyklopedin, Landguiden.