"Idol"-juryn – Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Nikki Amini och Anders Bagge – samlas igen för att hitta nya stjärnor. Arkivbild. Foto:

"Idol"-Kishti: Viktigt för Sverige

Tv

Nya popstjärnor ska vaskas fram när långköraren "Idol" återvänder i rutan – ett program som har varit viktigt för unga röster i Sverige, enligt jurymedlemmen Kishti Tomita.

— "Idol" har lärt folk i Sverige att ta plats, säger hon.

När hösten står för dörren slår TV4:s talangtävling "Idol" traditionsenligt upp portarna igen.

Röstcoachen Kishti Tomita, en fjärdedel av jurykvartetten som ska förädla de hoppfulla deltagarna till fullfjädrade artister, ser fram emot att fortsätta det arbete hon påbörjade när hon återvände till programmet i fjol.

"Raka besked"

För det är ett "Idol" som skiljer sig väsentligt från programmet som hon var en del av när det började sändas i Sverige 2004, säger Tomita.

— En av de största skillnaderna är att nu vet alla – både de som söker och tittarna – vad det handlar om, och det är att det är en tävling där man kan bli en stor stjärna. Då krävs raka besked. 2004 var det helt nytt att säga till folk att de inte kan sjunga eller att de kanske borde göra någonting annat i livet.

Programmet kanske avfärdas som ytlig underhållning av vissa, men Kishti Tomita anser att "Idol" har lärt folk i Sverige att ta plats på ett sätt som hon kallar "osvenskt".

— Vi lär unga människor som inte spelar fotboll eller ishockey att ställa sig frågan "är jag redo för den stora scenen?".

Ställer krav

Artister som Loreen och Måns Zelmerlöw, som båda har vunnit Eurovision Song Contest, har ett förflutet som deltagare i "Idol" – bevis för att det går att vaska fram stjärnor i programmet, säger Kishti Tomita.

Men det ställer enorma krav på deltagarna. Vägen till framgång är inte spikrak för någon.

— Väldigt mycket måste stämma. Förra säsongen fanns det de som skulle ha kommit lite längre som är superstjärnematerial, bland annat Jemima Hicintuka. Man måste våga ta till sig av vår feedback och inte lita på att saker och ting löser sig själva.

"Idol" får säsongspremiär i TV4 den 20 augusti klockan 20.00.

Fakta: "Idol"

"Idol", som visas i TV4, sändes för första gången 2004. Bland andra Måns Zelmerlöw, Loreen, Darin, Agnes och Danny Saucedo har blivit kända via programmet.

Förra året vann Chris Kläfford tävlingen. Då som nu bestod juryn av producenten och låtskrivaren Alexander Kronlund, skivbolagsmeriterade Nikki Amini, röstcoachen Kishti Tomita och låtskrivaren och producenten Anders Bagge.

Programmet har premiär den 20 augusti i TV4 klockan 20, fredagsfinalerna börjar den 28 september.