• Lewis Hamilton, Mercedes, under andra träningssessionen i Melbourne. Foto:
  • Marcus Ericsson, Sauber, inför formel 1-premiären. Foto:
1/

Tung träningsdag för Ericsson

Bilsport

Regerande världsmästaren Lewis Hamilton visade klassen direkt i Melbourne.

För svenske Marcus Ericsson gick det tyngre.

— Det är bara att fortsätta att kriga, säger han.

Britten Lewis Hamilton, Mercedes, var snabbast både på första och andra träningspasset inför helgens formel-1-premiär i hettan på Albert Park i Australiens näst största stad.

Sauberföraren Marcus Ericsson hade två gånger om näst sämsta tid, av 20, med den nya stallkamraten Charles Leclerc, Monaco, bakom sig båda träningspassen.

Svaret på träningen var inte det stallet hade hoppats på.

— Vi är inte riktigt där vi vill vara, vi har varit lite för långsamma rent generellt hela dagen. Det är väl det som är slutsatsen av första dagen, säger Marcus Ericsson efter eftermiddagens session.

"Ingen jätteförvåning"

— Men vi tappade första veckan på testerna (i Barcelona) och vi har ett helt nytt koncept så vi ligger lite efter var vi vill vara rent "set up"-mässigt. Det är väl ingen jätteförvåning att vi är där vi är men självklart hade man velat vara lite närmare bilarna framför.

Marcus Ericsson sitter numera i en bil som är röd och vit, inte gul och blå, sedan Alfa Romeo gjort comeback som titelsponsor till Sauber. Storteamet Ferrari har levererat ny motor och ny växellåda.

Närmast suveränen Hamilton på första sessionen, en halv sekund efter, var stallkamraten Valtteri Bottas, Finland. Nederländaren Max Verstappen, Red Bull, hade tredje snabbaste varvtid, före Ferraris finländare Kimi Räikkönen.

Under eftermiddagen var det Max Verstappen som var näst snabbast efter Hamilton, endast 12 hundradelar bakom.

"Optimera det vi har"

Ericsson körde sitt snabbaste förmiddagsvarv på 1.27,96 sekunder, nästan fyra sekunder långsammare än Hamiltons snabbaste varvtid. Under eftermiddagen blev bästa varvtid 1.26,81 – 2,9 sekunder efter Hamilton.

Inför lördagens träning och kval säger han:

— Vi får fortsätta att kriga på och optimera det vi har. Och göra allt perfekt, så får vi se hur långt det räcker.

Hur besviken är du?

— Det klart jag hade tyckt och hoppas att vi skulle vara betydligt snabbare, men det är vi inte och då gäller det att jobba med det vi har och det går inte att kasta yxan i sjön för det. Vi har ett nytt koncept i år och det har varit mycket ändringar, och i formel 1 så händer inte saker över en natt.

Fakta: Australiens GP

Fredag: Två träningspass.

Lördag: Tredje träningspasset, kval.

Söndag: Formel 1-premiär, klockan 07.10 svensk tid.