Allt ljus på Johanna Fällman. Luleå Hockeys landslagsback njuter av att damidrotten har tagit en plats i rampljuset i Norrbotten. Foto:

Guldglans i norr: "Inte könsrelaterat"

Damidrott

Norrbotten har blivit damidrottens Mecka.

Inom en radie av knappt sex mil går det att hitta två SM-guldlag, ett som kan bli det och ett på väg mot toppen – i fyra olika idrotter.

— Det känns väldigt skönt att gå emot fördomarna som finns om Norrbotten, säger Luleå Hockeys landslagsback Johanna Fällman.

Fällmans Luleå börjar jakten på andra raka SM-guldet, och det tredje på fyra säsonger, när den nya SDHL-säsongen har nedsläpp på fredagskvällen. Det blir toppmöte direkt och repris på vårens SM-final när Luleå möter Linköping på bortaplan.

Men Luleå Hockey är långtifrån det enda framgångsrika laget på damsidan från Norrbotten.

Luleå Basket har vunnit fem raka SM-guld, Piteå IF är med i guldstriden i den damallsvenska fotbollen och Boden Handboll nådde i fjol slutspel redan under sin andra säsong i högsta serien.

Fördomarna som Johanna Fällman pratar om ovan är machobilden som finns om Sveriges nordligaste län.

Populära lag

Den har funnits där länge, men späddes på ytterligare av Kjell Sundvalls hyllade Jägarna-filmer som dessutom ska bli tv-serie i vinter.

Med rollfigurer som är hårda, tysta och trångsynta.

Inget kunde vara mer fel när det gäller norrbottningarnas inställning till damidrotten, och speciellt lagidrotterna, som på många andra håll slåss mot fördomar, knappa resurser och låga publiksiffror.

Luleå Hockey drog sammanlagt över 8 000 åskådare till de två hemmamatcherna i finalserien mot Linköping i våras, Luleå Basket och Piteå snittar ungefär 1 700 åskådare per match och Boden ligger på runt 1 000.

TT: Det måste vara häftigt?

— Det är något som vi är väldigt stolta över. Det är alltid speciellt att spela hemma, för alla lag, men för oss är det faktiskt skillnad i och med att vi har så stort stöd. Det ger en extra spets. Vi är väldigt ödmjukt tacksamma över det stöd vi har, säger Fällman.

"Inte könsrelaterat"

Luleås tränare Fredrik Glader har en teori om varför damidrotten är så populär och framgångsrik i Norrbotten:

— Jag tror förebilder i Norrbotten är något som inte är könsrelaterat. Vi har största respekt oavsett kön och vi lever med våra lag. Vi tar lärdom av varandra och har en förmåga att, både i Luleå och resten av Norrbotten, skapa en vi mot världen-känsla. Det är nog en stor drivkraft, vi kan och vi vill lyckas.

Både Fällman och Glader pekar på att det dessutom finns stora individuella stjärnor på damsidan från länet – Charlotte Kalla och brottningssystrarna Sofia och Johanna Mattsson.

De två guldlagen från Luleå stöder varandra.

— De kommer på våra matcher och vi går på deras. I våras blev vi inbjudna till deras guldfest, det var jättekul, säger Fällman.

TT: Är du förvånad över att Piteå är med i guldstriden i allsvenskan?

— Det är skitkul. Vi var nere och såg matchen mot Göteborg och då var det 3 000 på Kvarnvallen. Kanske är jag lite överraskad att de slåss om guldet, men de har varit ett lag att räkna med i flera år. Det är roligt att de har tagit nästa steg.

Fakta: Topplagen från Norrbotten

Luleå Hockey/MSSK

Sammanslagning med Piteålaget Munksund. Luleå Hockey tog över driften av elitlaget från säsongen 2015/16, tog SM-guld direkt och vann i våras. Förhandsfavorit denna säsong.

Seriepremiär: 7/9 Linköping (borta).

Piteå IF

Gör sin nionde säsong i damallsvenskan i fotboll och har tillhört toppen de senaste säsongerna.

Läge i serien: trea, en poäng efter serieledande Göteborg.

Nästa match: 9/9 Hammarby (b).

Luleå Basket

Bildad 1979 och har länge spelat i högsta serien. På senare år dominant i Sverige med fem raka SM-guld.

Seriepremiär: 29/9 Wetterbygden (b).

Boden Handboll

Gör sin tredje säsong i högsta serien, tog sig till slutspel i våras.

Seriepremiär: 13/9 Heid (b).