Alternativ för Sverige under ett torgmöte på Stortorget i Malmö. Foto:

Fortsatt tillåtet för AFS att demonstrera

Politik

Det är fritt fram för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) att demonstrera i Kungsträdgården i centrala Stockholm på fredag. Kommunen valde att dra in bokningen – men polisens tillstånd att demonstrera står fast.

Kommunens avtal med AFS bröts efter att en av organisationens talare polisanmälts för hets mot folkgrupp vid en demonstration i Malmö nyligen. Efter beskedet gick AFS ut med att man kommer att demonstrera ändå och tillståndet om så kallad allmän sammankomst från polisen är fortfarande giltigt.

— Det tillstånd som vi har gett gäller fortfarande och det finns ingen grund att återkalla det tillståndet som vi ser det, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef vid polisen i Stockholm.

Tillstånd från markägare

Marken i Kungsträdgården ägs av Stockholms stad och kommunen ansvarar därför för uthyrningen av sina anläggningar. Stockholms stad säger i en skriftlig kommentar till TT att AFS får befinna sig i Kungsträdgården på fredag, men att man valt att inte hyra ut kommunens anläggningar till dem.

"Staden kan ha synpunkter rörande markupplåtelse men det avser främst att marken kan användas för syftet, tillgänglighet och framkomlighet", skriver Robert Olsson, kulturdirektör i Stockholms stad.

Polis bevakar

Enligt kommunen rör avtalet bland annat scenanläggningen i Kungsträdgården och annan tillhörande utrustning.

"Tillståndet för själva sammankomsten är polisens sak och så länge det gäller kan AFS fortfarande demonstrera men alltså inte använda scenen", skriver Robert Olsson.

Precis som vid alla tillställningar och arrangemang har polisen en beredskap.

— Det finns en planering för att vi ska ha resurser på platsen. Vi kommer att vara närvarande och se till att går lugnt och städat till, säger Carolina Paasikivi.

Fakta: Allmän sammankomst

Vill man samla människor till ett arrangemang som inte är privat krävs ett tillstånd. Exempel på den typen av sammankomster är demonstrationer, manifestationer, opinionsyttringar och musikevenemang utomhus.

Det är Polismyndigheten som prövar om man ska få tillstånd till allmän sammankomst.

När det gäller demonstrationer får polisen bara i undantagsfall vägra tillstånd för en demonstration. Ett skäl kan vara att det är nödvändigt med hänsyn till ordning och säkerhet.

Källa: Polisen