• Marinette Nyh Radebo på Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Arkivbild. Foto:
  • Försvarsminister Peter Hultqvist (S) med pressekreteraren Marinette Nyh Radebo i bakgrunden. Arkivbild. Foto:
1/

Pressekreterare hos försvarsministern avgår

Politik

Försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare avgår efter artiklar i Dagens Nyheter om hennes kopplingar till försvarslobbyism.

Hon anser att hon inte har gjort något fel.

— Jag väljer i dag att lämna mitt jobb som pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, säger Marinette Nyh Radebo till TT.

Hon säger att allt för mycket har handlat om henne de senaste dagarna och att hon inte längre kan sköta sitt jobb, vilket är att föra ut regeringens och försvarsministerns politik.

Hon kom till Hultqvist och regeringen efter tjugotalet år i försvarsindustrin som lobbyist. I artiklarna har det också beskrivits hur hennes eget konsultföretag, som hon skrev över på familjemedlemmar i samband med steget in i regeringskansliet, har fortsatt verksamheten. Först i somras lades det ner.

"Lämnat en förklaring"

Statsminister Stefan Löfven (S) var under ett besök i Vårgårda korthuggen när TT:s reporter frågade om Nyh Radebos koppling till förvarslobbyn varit en belastning för regeringen.

— Hon har lämnat sitt jobb och någon mer kommentar till det har jag inte, svarade Löfven.

TT: Har du haft kontakt med försvarsministern i den här frågan innan hon meddelande att hon skulle sluta?

— Nu har hon berättat att hon ska avgå och lämnat en förklaring till det. Så jag behöver inte kommentera det mer.

Även Hultqvist är mycket kort i sin kommentar.

"Jag konstaterar att Marinette Nyh Radebo beslutat att avsluta sin anställning som pressekreterare. Jag respekterar hennes beslut. Hon har under sina fyra år som pressekreterare gjort ett utmärkt arbete", skriver han till TT.

Höll ett föredrag

Nyh Radebo har hela tiden sagt att hon inte har agerat felaktigt och att hon inte ser något olämpligt i att familjen drivit verksamheten vidare i bolaget.

Hon rekryterades till Regeringskansliet 2014. Då satt hon enligt Dagens Nyheter bland mycket annat i styrelsen för lobbyorganisationen SACS, som företräder bolag som producerar tjänster och utrustning för civil säkerhet. Men Nyh Radebo lämnade styrelsen för att uppdraget inte var förenligt med arbetet hos Hultqvist.

Ett drygt halvår senare höll hon ändå ett föredrag vid föreningens vårkonferens, och hon har sagt till DN att föredraget handlade om hur försvarspolitiken ser ut.