• Telias förra regionchef Tero Kivisaari. Arkivbild. Foto:
  • Telias förra vd Lars Nyberg i domstolen. Foto:
1/

Försvaret: Teliachefen minns inte mejl

Brott

En av de mutåtalade Teliacheferna minns inte mejl han fått om att bolagets partner i Uzbekistan var diktatorns dotter, säger hans advokat.

Han nekar också till att ha vilselett styrelsen.

Under muträttegångens andra dag i Stockholms tingsrätt började försvaret lägga fram sin version av de händelser som enligt åklagaren rör grovt mutbrott i miljardklassen. Först ut var Leif Gustafson, försvarsadvokat för den förra regionchefen Tero Kivisaari, som förhandlade fram Uzbekistanavtalen för Telias räkning.

Åklagaren hade dessförinnan visat hur Kivisaari fått interna mejl från 2007 där det framgick att diktatorsdottern Gulnara Karimova var Telias tilltänkta partner. Men då satt Kivisaari inte än i den operativa projektgrupp som skötte etableringen i det centralasiatiska landet, hävdar försvaret.

— Han har inget egentligt minne av de olika mejl vi tittat på i den här rättssalen. Han har heller inte läst alla mejl, sade Gustafson.

Presidentdotter "inte fel"

Kivisaari är inte heller jurist utan operativ, utan uppgift att bedöma en partners ägande.

— Han har inte haft som ansvar och kompetens att utreda formella frågor, som till exempel vem den lokala partnern var, eller hur transaktionerna skulle ske, fortsatte Gustafson.

Enligt åklagaren Gunnar Stetler vilseledde Kivisaaari Telias styrelse genom att undanhålla information om Karimova. Det förnekas av den misstänkte, som säger sig ha nämnt det på telefon. Jurister har försäkrat för Kivisaari att det inte nödvändigtvis är fel att göra affär med presidentens dotter, sade Gustafson.

Tre tidigare Teliachefer står åtalade i målet, bland dem förre vd:n Lars Nyberg.

Åklagaren jämför också med affärer som andra telekomoperatörer, särskilt det rysk-norska Vimpelcom, gjort i det extremt korrupta landet. Vimpelcom har, liksom Telia, medgett brott i uppgörelser med amerikanska och nederländska myndigheter. Takilant har också fällts i domstol i Nederländerna.

"Under bordet"

I bevismaterial därifrån framgår att avtal snarlika Telias, enligt Stetler, möts av skepsis och oro bland vissa ansvariga på Vimpelcom. Affären "luktar", man kan inte vara säker på att det inte handlar om betalningar "under bordet", lyder några formuleringar.

De misstänkta avfärdar alla anklagelser. Försvaret driver också linjen att Karimova inte är mutbar i lagens mening eftersom hon inte formellt ansvarade för telekommarknaden. Att hon faktiskt kan ha gjort det skulle då inte spela någon roll.

Eftersom de påstådda brotten begicks 2007–2010 tillämpas den lag som gällde då. Mutbrottslagstiftningen skrevs om 2012.

Nybergs advokat väntas göra sin sakframställan under torsdagen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs i faktarutan fel årtal för överenskommelsen mellan Telia och amerikanska och nederländska myndigheter.

Fakta: Telia i Uzbekistan

Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat cirka 3 miljarder kronor på affärerna under 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.

Skandalen rullades upp av SVT:s Uppdrag granskning 2012 och ledde 2013 till att vd Lars Nyberg avgick och Telias styrelse byttes ut.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia ingick 2017 en överenskommelse med nederländska och amerikanska myndigheter om att betala motsvarande 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor. Bolaget medgav också brott mot amerikansk lag. Nu prövas dock de inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.