Damkronornas Pernilla Winberg, höger, och Emilia Ramboldt, vänster, under landslagslägret på Bosön utanför Stockholm i förra veckan. Foto:

Winberg: "Vi har väntat några år på det"

Ishockey

Damkronorna gläds över stödet från Svenska ishockeyförbundet och SHL.

För första gången på ett årtionde ska landslagsspelarna, som alla jobbar eller studerar, få pengar från förbundet.

— Det kommer göra stor skillnad för oss, säger veteranen Pernilla Winberg.

Linköpingsforwarden Pernilla Winberg har spelat i Damkronorna sedan hon var 13 år. Hon gläds över Svenska ishockeyförbundet och herrligan SHL:s besked om att tilldela landslaget 800 000 kronor i stöd för förlorad arbetsinkomst den här säsongen.

— Det känns väldigt bra och är en ekonomisk trygghet för oss. Jag är inte helt hundra på hur det kommer fungera när pengarna väl kommer ut, men det är ett steg i rätt riktning, säger Pernilla Winberg.

29-åringen, som slog igenom när hon satte en av straffarna i OS-semifinalsegern mot USA i Turin 2006, fick ersättning på 200 kronor om dagen i samband med landslagsuppdrag under inledningen av karriären. Ett förbundsstöd som inte funnits på ett årtionde – fram tills nu. Enligt ett schablonavdrag som ishockeyförbundet nu utgår ifrån kan spelarna få upp till 950 kronor per dag för förlorad arbetsförtjänst.

Rätt signaler

— Om vi är borta på läger är det svårt att komma hem till vardagen, det kommer vara väldigt uppskattat för många av oss. Och även för de yngre tjejerna... att de vill vara en del av landslaget och inte känna pressen att de måste förlora arbetsinkomst, säger Winberg som till vardags arbetar för Idrott utan gränser.

Ishockeyförbundet och SHL meddelade sitt beslut under Damkronornas landskamp mot Ryssland (0–4) i Tjeckien på fredagseftermiddagen. För bara några dagar sedan, på landslagslägret i Sverige, såg situationen låst ut sedan TT publicerat ett antal artiklar kring Damkronornas uteblivna stöd efter att Sveriges olympiska kommitté (SOK) strypt sitt pengaflöde tidigare i somras.

— Förbundet var där i början av veckan och berättade hur situationen var. Då lät det inte som att vi skulle få ersättning på ett tag. Det var bra att de kom överens och att SHL tog tag i det och hjälpte till, säger Pernilla Winberg.

Kan öppna för comebacker

— Det är klart att bara att man tar ett sånt här beslut är jätteviktigt. Det är svårt att säga vad det innebär. Men det är någonting som behövs för att förlänga karriären för landslagsspelarna, säger Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen.

Fyra spelare ur Damkronornas OS-lag har slutat sedan sjundeplatsen i Pyeongchang i februari. Assisterande lagkaptenen Anna Borgqvist var tydlig med att det var på grund av ekonomiska skäl, enligt P4 Kronoberg.

TT: Kan det här få några att tänka om?

— Det är väl klart att finns det en fungerande verksamhet kanske de vill börja spela och vara en del av landslaget igen. Jag vet inte exakt varför olika spelare slutat. Men tankarna finns säkert hos många i och med att det varit mycket snack om det (stödet). Det kommer nog bli en positiv våg nu framöver, säger Pernilla Winberg.

Fakta: Damkronornas samlingar 2018–2019

17–21 augusti: Landslagsläger, Stockholm och Uppsala.

23–25 augusti: Fyrnationsturnering, Hodonin (Tjeckien).

6–10 november: Fyrnationsturnering, Saskatoon (Kanada).

11–15 december: Femnationsturnering, Vierumäki (Finland).

7–10 februari: Sexnationsturnering, Dmitrov (Ryssland).

29 mars–2 april: Läger inför VM (plats ej bestämd).

4–14 april: VM, Esbo (Finland).