Migranter sover på däck på en av den spanska marinens räddningsbåtar i Algeciras i Andalusien, södra Spanien, den 25 juli, efter att ha blivit räddade i Gibraltar sund. Foto:

Fler dör på Medelhavet trots färre migranter

Medelhavet

För femte året i rad har minst 1 500 migranter dött på Medelhavet, enligt FN:s migrantorganisation IOM. Samtidigt har färre migranter anlänt till Europa.

Värst drabbad är rutten mellan Libyen och Italien. Sedan Italien vägrat ta emot räddningsfartyg med migranter söker sig dock färre dit.

Hittills i år har cirka 55 000 migranter nått europeiska kuster, mot 111 753 motsvarande period i fjol. Trots det ökar antalet som dör under färden.

— Det är bara en enda gång de senaste fyra åren som en lika hög dödssiffra nåtts tidigare under året och det var 2014, säger IOM:s talesperson Joel Millman.

Det pekar mot att antalet döda per 1 000 personer kan vara det högsta sedan flyktingströmmen började, enligt IOM.

Spanien, som tagit över efter Italien som den destination de flesta migranter vill till, har registrerat nästan 21 000 migranter hittills i år (till och med den 25 juli). Det överskrider nästan antalet flyktingar totalt till landet under hela fjolåret.

Av 70 migranter som tar rutten över västra Medelhavet till Spanien dör en på vägen, enligt IOM.

Den spanska sjöräddningen meddelar enligt tidningen Diario Sur och nyhetsbyrån EFE att man plockat upp närmare 800 migranter i Medelhavet under fredagen. Nästan alla kom från småbåtar i Gibraltar sund, den kortaste rutten mellan Afrika och Europa. Sökandet fortsätter efter fler båtar med migranter på väg mot södra Spanien.