Målvakten Hannes Halldórsson räddade en poäng till Island när han räddade Lionel Messis straff i VM-premiären mot Argentina. Foto:

Filmskaparen vill skapa nytt isländskt drama

Fotbolls-VM

Han hade inte kunnat regissera Islands VM-premiär bättre.

Eller hade han kanske det?

Nu siktar målvaktshjälten tillika filmskaparen Hannes Halldórsson på ännu en isländsk Hollywoodsaga.

Det uppges att 99,6 procent av alla tv-tittare på Island såg när Hannes Halldórsson räddade Lionel Messis straff i VM-premiären mot Argentina. Islands 1–1-skalp skapar precis som i EM för två år sedan ett fotbollsrus i hemlandet.

I dag är 34-åringen proffs i danska Randers. Men så har det inte alltid varit. Det är nämligen inte ovanligt för isländska spelare, och tränare, att ha fotbollen endast som ett deltidsjobb.

Förbundskapten och tandläkare

Islands förbundskapten Heimir Hallgrímsson är till exempel utbildad tandläkare och lagar fortfarande hål när han har tid över.

Hannes Halldórsson var, och är fortfarande ibland, filmskapare.

— Jag har alltid, sedan jag var ung, haft en passion för det, och det var det som jag fastnade för efter gymnasiet, säger Hannes Halldórsson.
— Jag är ingen expert i vilka jobb alla spelare har, men jag tror att filmskapare hör till de konstigare. Fotbollsspelare och filmskapare – det är ingen vanlig kombination.

Eurovision-video

Han har regisserat tv-serier, prisade reklamfilmer och flera musikvideor, bland annat till Islands bidrag i Eurovison Song Contest 2012.

Han har inte helt lagt det cineastiska bakom sig. Inför mästerskapet har han regisserat en tv-reklam för en av VM:s huvudsponsorer. Och under VM-resan står han själv framför kameran, då ett dokumentärfilmsteam följer det isländska landslaget.

— Det är ett väldigt ambitiöst projekt. De följer oss och jag ser fram emot att se resultatet, men jag håller mig från att lägga mig i den här gången.

På fredag ska Hannes Halldórsson försöka skapa en ny filmvärdig fotbollsklassiker. Då ställs Island mot Nigeria.