Facebookgrundaren Mark Zuckerberg säger att vänner och familj ska komma först i flödet nu. Arkivbild. Foto:

Facebooks aktie faller efter nya beskedet

Ekonomi

Inlägg från vänner, familj och grupper prioriteras framför material från medier och företag på Facebook. Det fick företagets aktie att falla över fyra procent.

— Även om man faller fyra procent i dag så är det ju bra att bolaget ser till att hålla sina kunder nöjda, säger sparekonom Joakim Bornold.

Investerarna drog öronen åt sig efter att Facebook presenterat den nya strategin.

— Man ser väl det som ett svaghetstecken att gratisinnehåll behöver lyftas upp för att få användarna att tillbringa mer tid på Facebook, säger Joakim Bornold, sparekonom på banken Nordnet, till TT.

Han tillägger att Facebook också tappar intäkter i form av reklam som får mindre fokus.

Stor fallhöjd

Sociala medie-jätten ska lyfta inlägg som bjuder in till meningsfulla konversationer, medan videoklipp, nyheter och företagsreklam som konsumeras passivt ska komma längre ned i flödet.

— Vi tror att vi för tillfället överskattar en aning hur mycket tid människor tillbringar på vår plattform och underskattar hur många meningsfulla dialoger de har med andra människor, säger Adam Mosseri, Facebooks vice vd till CNN.

Förändringen är viktig för att på längre sikt hålla kvar användarna vid plattformen, enligt Bornold. Och även om nyheten fått aktiekursen att falla är det bra att Facebook är aktivt och ser till att hålla användarna nöjda, enligt honom.

— Vi som använder Facebook gör det ju för att hålla kontakt med vänner och bekanta först och främst, säger Bornold.

Han påminner också om att Facebook, med många andra bolag, har haft en stark börsuppgång det senaste året och det i sin tur gör att fallhöjden är ganska stor i de här aktierna.

— Är man aktieägare i Facebook är det nog något man ska vänta sig att det kan bli ganska stora kast för värderingen är hög och förväntningen är jättehög, säger Bornold.

Laga plattformen

Bakom beslutet om förändringen finns studier som visar att användarnas "välmående" främjas mer av att interagera med vänner och familj än att passivt läsa artiklar eller titta på videor, skriver grundaren Mark Zuckerberg i ett Facebook-inlägg.

Men det är inte första gången som nätjätten lovar att prioritera vänner och familj – redan i juni 2016 gick de ut med samma besked.

Nu är det dock del av en större förändring. Enligt Zuckerberg är hans personliga mål för 2018 att fokusera på att "laga" problem på plattformen efter ett år där fejkade nyheter, inblandning i utländska val, filterbubblor och beroende av sociala medier har diskuterats.

Fakta: Startades 2004

Startades 2004 av bland andra vd:n och styrelseordföranden Mark Zuckerberg. Användes först endast av studenter i nordöstra USA, men blev 2006 tillgängligt för andra.

2012 noterades Facebook Inc. på Nasdaqbörsen i New York. Företaget värderades till 750 miljarder kronor.

2013 invigdes företagets första serverhall utanför USA, i Luleå. Sedan byggs ännu en hall där.

2015 hade Facebook på Irland internationella intäkter på över 70 miljarder kronor. Men tack vare bland annat royaltypengar till sitt systerbolag blev vinsten bara 1,4 procent – cirka en miljard. På den summan betalade företaget 152 miljoner kronor i skatt.

2016 omsatte Facebook-koncernen omkring 225 miljarder kronor.

2017 hade Facebook två miljarder aktiva användare per månad. I Sverige finns cirka fem miljoner konton.

Källor: Facebook, NE, Bloomberg, Skatteverket