Ljus vid grönområdet och platsen där den hemlösa mannen bodde och mördades i början av augusti. Arkivbild. Foto:

Skolor kritiseras efter mord på hemlös

Brott

Skolungdomar i Huskvarna upplever att de har fått för lite stöd i skolan efter mordet på en hemlös man i staden, uppger Sveriges Radios Ekot.

En rektor i kommunen fattade beslut om att inte ta upp det som har hänt i skolklasserna eftersom "det bara skulle leda till mer rykten".

Ann-Sophie Darby, barnpsykolog på Barnpsykologgruppen är kritisk till beslutet.

— I alla slags krissituationer – och det här är ju verkligen en krissituation – ska man gå ut med all relevant information man har, just för att minska ryktesspridningen, säger hon till TT.

16-åring häktad

Den 8 augusti hittades en hemlös man död i en park i Huskvarna. I torsdags häktades en 16-årig pojke misstänkt för att ha mördat mannen. Även en annan person, som är under 15 år, misstänks vara inblandad i mordet och har tilldelats ett juridiskt biträde. De elever som har intervjuats av Ekot säger att de har känt sig utlämnade åt rykten och efterlyser mer information.

Ann-Sophie Darby poängterar att hon själv inte har varit involverad i Huskvarna-ärendet, men säger att skolor generellt ska ha beredskap för hur man hanterar krissituationer.

— De flesta skolor och förskolor har och ska ha egna kristeam. Och kommunerna ska också ha egna kristeam som går in vid större händelser som mord eller att personal har blivit anhållna för sexuella övergrepp. Där har man ofta ganska klart för sig hur information ska gå till och vem som ska lämna ut den.

Blixtsnabba rykten

I dag går ryktesspridningen via exempelvis sociala medier blixtsnabbt och små, små detaljer kan vrida innehållet åt ett annat håll, konstaterar hon.

— Det är rena viskningsleken. Det är också en anledning till att det är viktigt att gå ut med officiell information.

Grundskolechefen David Norrfjärd är, tillsammans med de enskilda rektorerna, ansvarig för hanteringen av ärendet i Huskvarna.

— Det kommer säkert att finnas en rad olika uppfattningar, tankar och känslor runt vår hantering och hur information sker, säger han till Ekot.

Fakta: Detta har hänt

8 augusti: En hemlös EU-migrant hittas död i en park i Huskvarna.

15 augusti: Efter obduktionen drar polisen slutsatsen att det handlar om ett mord och ändrar rubriceringen.

16 augusti: Flera personer samlas i Frälsningsarméns lokaler för att hedra minnet av den döde mannen.

Mitten på augusti: Filmklipp börjar cirkulera på sociala medier.

20 augusti: En pojke, under 15 år, förhörs av polis misstänkt för misshandel.

21 augusti: En annan pojke, också han under 15 år, förhörs av polis misstänkt för ofredande.

25–26 augusti: En 16-årig pojke anhålls i sin frånvaro av åklagaren misstänkt för mord.

27 augusti: Klockan 08.50 på morgonen grips den misstänkte pojken. Han tilldelas en advokat och anhålls senare under dagen.

Samma dag förordnar tingsrätten en annan pojke, under 15 år, ett juridiskt biträde. Enligt uppgifter är också han misstänkt för mordet.

Senare på eftermiddagen skickar Åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande och bekräftar att en person gripits. Åklagare Linda Schön skriver också att "vi håller förhör med flera inblandade personer".

30 augusti: 16-åringen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord.