• Lukas Hellenberg och Arild Carlsson från Visby gör sin första Sweden Rock, medan Leo Unnermark (mitten) har varit på festivalen tidigare. Foto:
  • Tobias, Anna, Viktor och Tilda Karlsson frön Sölvesborg besöker festivalen varje år. Men den yngsta i gänget, Tilda, hade gärna sett att arrangörerna bokade det finska hårdrocksbandet Lordi i framtiden. Foto:
  • Efter en paus på fyra år är Lasse Eriksson och Anne-Marie Tollin Eriksson åter igen på Sweden Rock. Foto:
  • Henrik Bengtsson, Emil Andersson och Jerry Svensson vid Sweden Rock Festival i Norje utanför Sölvesborg på torsdagen. Foto:
  • Jessica, Linda och Karin vid Sweden Rock Festival i Norje utanför Sölvesborg på torsdagen. "Vi har varit här i fyra år och tycker det är underbart", säger Jessica. Foto:
  • Sweden Rock Festival drog igång under onsdagen. Foto:
1/

Det ser Sweden Rock-besökarna mest fram emot

Sweden Rock

Ozzy Osbourne, Iron Maiden och Judas Priest i alla ära – men när Sweden Rock drar i gång i år igen lyfter många besökare fram gemenskapen som det viktigaste med festivalen.

— Det finns inget bättre ställe att träffa människor på, säger Leo Unnermark som rest hela vägen från Visby.

Skinande sol, festivalmat i mängder och ovanligt hög band-t-shirt per capita. Ytterligare en upplaga av Sweden Rock är igång i Norje, Sölvesborg och i år finns supergiganterna Iron Maiden, Ozzy Osbourne och Judas Priest bland uppställningen.

På var sin campingstol har pensionärerna Anne-Marie Tollin Eriksson och Lasse Eriksson bänkat sig och njuter av musik och god mat. Mest ser de fram emot den tidigare basisten och sångaren i Deep Purple, Glenn Hughes. Festivalens dragplåster har de redan sett både en, två och tre gånger.

— Förr skulle man bara springa och titta på allt. Nu har vi lugnat ned oss för nu har vi hunnit se de flesta under åren, säger Anne-Marie Tollin Eriksson och tillägger:
— Vi ser inte ut som några hårdrockare, men man behöver inte se ut som hårdrockare för att gilla musiken.

En annan kultur

Killgänget Arild Karlsson, Leo Unnermark och Lukas Hellenberg har åkt från Visby, och tycker att kombinationen av att träffa människor och se favoritbanden är oslagbar.

— Jag har vuxit upp med den här kulturen så det ska bli väldigt spännande. Det här är min första gång och jag är jävligt intresserad av att bara träffa alla människor som man inte ser i vanliga fall när man kommer från en liten småstad. Den här kulturen finns inte där på samma sätt, säger Arild Karlsson.

"En nationalhelg"

Veteraner i sammanhanget är barnfamiljen Karlsson från Sölvesborg – i alla fall Anna och Tobias Karlsson.

— Vi är uppvuxna här känns det som, vi har varit med sedan starten -98, det här får man inte missa, säger Tobias Karlsson.
— Det är en nationalhelg, fyller Anna Karlsson i.

TT: Varför då?

— Det är en så härlig festival, trevlig stämning, alla är glada. Jag tror att alla som är intresserade av den här typen av musik är här, det är samma skrot och korn. Sedan är det ganska hög medelålder, säger Tobias Karlsson.

Fakta: Sweden Rock 2018

Sweden Rock äger rum i Norje utanför Sölvesborg, Blekinge, den 6–9 juni. Festivalen arrangerades första gången 1998.

Festivalen har 83 akter i år.

Akter i urval: Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Judas Priest, Helloween, Stone Sour, Yes featuring ARW, Meshuggah, Heavy Load, Kreator, Rose Tattoo, Bodu Count, Tarja.