• Diego Godín har hållit alla anfallsspelare borta från Uruguays mål hittills i VM. Foto:
  • Trots alla skyttekungar på plan kan Uruguays kapten Diego Godín vara nyckeln till seger i åttondelsfinalen mot Portugal. Foto:
1/

Defensiven viktig när skyttekungarna möts

Fotboll

Cristiano Ronaldo mot Edinson Cavani och Luis Suárez. Skyttekungarna står i fokus inför lördagens åttondelsfinal mellan Portugal och Uruguay i Sotji.

Den som får stopp på den andres anfallsvapen går segrande ur striden.

Det har pratats mycket om anfallsduon Cavani (Paris SG) och Suárez (Barcelona) i Uruguay inför och under fotbolls-VM. Men det är i försvarsleden som nyckeln till Uruguays framgångar har legat hittills.

Uruguay, ledda av Atlético Madrid-stjärnan Diego Godín i försvaret, var det enda av VM:s 32 lag som gick igenom de tre gruppspelsmatcherna utan att släppa in ett enda mål.

Men nu ställs laget på större prov i Cristiano Ronaldo. En spelare som Godín känner väl efter många heta Madrid-derbyn mot den portugisiske Real-anfallaren i La Liga.

Fast han får ingen specialbevakning.

— Vi försvarar oss mot honom precis som vi gör mot alla andra, även om han är en superstjärna, säger Godíns backkollega Sebastián Coates till Reuters. Man förbereder sig inte för en match genom att bara hålla koll på en spelare.

Portugals förbundskapten Fernando Santos understryker att Uruguay har ett starkt kollektiv färgat av många år tillsammans under sin tränare Óscar Tabárez. Faktum är att de inte har släppt in något mål alls inför VM.

— De har inte hållit nollan bara under VM, utan under hela 2018, säger Fernando Santos till Reuters.

Portugal är heller inte ovana vid en defensiv taktik, något som laget använde sig av på vägen till segern i EM 2016. Och de har bestämt sig för att hålla Cavani och Suárez under stark uppsikt i matchen.

Det kan alltså bli en målsnål match trots alla skyttekungar på planen.