Anton Dahlberg och Fredrik Bergström längst ut till höger i båt 349 har stärkt sin förstaplats i 470 i VM utanför Århus. Foto:

Dahlberg/Bergström allt närmare VM-guld

Segling

Det börjar lukta guld om 470-duon Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i VM i Århus. Förra årets VM-tvåor är i sju poängs ledning inför de två sista seglingarna.

I finnjolle är världsmästaren Max Salminen fyra men har känning på medalj.

Trots en nionde och en sjätte plats under tisdagens seglingar i lätta vindar så stärkte 470-duon Dahlberg/Bergström sin förstaplats. Med två seglingar kvar så är de sju poäng före den franska duon på andra plats och elva före treorna från Australien.

"Vi är riktigt nöjda med en nionde och en sjätte plats, framför allt när det inte studsade helt vår väg", säger Dahlberg i ett pressmeddelande.

Dahlberg/Bergström har vunnit både världscupen i Hyeres och EM i år, båda i utklassningsstil. Och nu är de på väg att ta revansch på australierna som tog VM-guldet förra sommaren.

"Det var länge sedan vi hade någon seglare i Sverige som har dominerat så som Anton och Fredrik gjort i år. De har slagits om segern i alla tävlingar de ställt upp i", säger förbundskapten Magnus Grävare.

På sjunde plats återfinns Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar som är tio poäng från medalj efter att ha blivit 14:e och elva i race åtta och nio.

I finnjolle blev det svensk seger i dagens första segling. Men inte genom världsmästaren Max Salminen utan Johannes Pettersson.

I dagens andra race blev Salminen åtta medan Pettersson slutade 35:a. Med tre seglingar kvar har Salminen, som efter dagens två race nu är fyra, en poäng till brons, två till silver och nio till guldet. Pettersson är 24:a.