Boris Johnson talar inför parlamentets utrikespolitiska kommitté. Giftattacken i Salisbury var ett tecken från Rysslands president Putin, enligt Johnson. Foto:

Johnson: Giftattacken ett "tecken från Putin"

Storbritannien

Giftattacken i Salisbury var ett tecken från den ryske presidenten Vladimir Putin om att ingen kan undgå Rysslands hämnd, hävdar Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.

Enligt Johnson, som talade inför en grupp parlamentariker, var attacken mot den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter ett sätt att tala om för avhoppare vad som väntar. Att just Storbritannien blev utsatt beror på att man länge påtalat hur Ryssland bryter mot mänskliga rättigheter.

— Det här är vad som händer om du bestämmer dig för att stödja ett land med andra värderingar, så som våra. Du kan förvänta dig att bli avrättad, beskrev Johnson Putins påstådda budskap, enligt BBC.

"Tidpunkt ingen slump"

Att attacken kom inför det ryska presidentvalet var inte heller någon slump, enligt Johnson.

Ryssland anklagar samtidigt britterna för att antingen ha misslyckats med att skydda en rysk medborgare från en "terrorattack", eller själva ligga bakom giftattacken, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

— Det finns inget tredje alternativ, sade Vladimir Jermakov, chef för avdelningen för ickespridning och vapenkontroll vid ryska UD, vid en dragning för utländska diplomater.

Anklagas för russofobi

Samtidigt anser Moskva att britterna vägrar samarbeta kring en undersökning om den förgiftade dubbelagenten.

— Släpp lite av er russofobi och er ömentalitet, dundrade Jermakov.

Laurie Bristow, Storbritanniens ambassadör i Moskva, uteblev nämligen från ett möte som sammankallats av ryska UD för att förklara Moskvas syn på giftskandalen. Ett tecken på Storbritanniens ovilja att vilja höra svaren, anser Kreml.

— Det här är kanske ytterligare en tydlig demonstration av det absurda i att man ställer frågor men inte vill höra några av svaren, säger talesmannen Dmitrij Peskov enligt Reuters.

Experter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har börjat undersöka platsen för giftattacken i Salisbury. Enligt tidigare uppgifter beräknas det ta tre veckor innan analysen är klar.

Bakgrund: Detta har hänt

Den 4 mars åt den 66-årige Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus. Deras hälsotillstånd är fortfarande kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem fördes till sjukhus.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. I förra veckan skyllde May attacken på Ryssland och utvisade 23 ryska diplomater.

Det är oklart hur giftet har använts mot far och dotter. Brittiska myndigheter har uppmanat runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar sedan de hittat spår av nervgift.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Källa: AFP