"Vi hoppas också att den svenska regeringen intensivt arbetar vidare med ditt fall", skriver Bokmässan i Göteborg, Svenska PEN, Svenska och Internationella Förläggarföreningen i ett öppet brev i Dagens Nyheter där de bjuder in fängslade Gui Minhai till årets bokmässa. Arkivbild. Foto:

Bokmässan bjuder in fängslade Minhai

Litteratur

Göteborgs Bokmässa bjuder in den fängslade författaren Gui Minhai. I ett öppet brev i Dagens Nyheter vädjar arrangörerna till kinesiska myndigheter att låta honom resa.

"Med detta öppna brev, med en officiell inbjudan till dig, Gui Minhai, vill vi också vädja till de kinesiska myndigheterna – låt oss få välkomna Gui Minhai till Sverige och Göteborg – fristad för författare. Vi hoppas också att den svenska regeringen intensivt arbetar vidare med ditt fall. Om ingenting händer står inbjudan kvar. År efter år."

Bakom brevet står mässan samt Svenska PEN, Svenska och Internationella Förläggarföreningen.

Den svenske förläggaren Gui Minhai har i omgångar varit fängslad i Kina. Första gången han frihetsberövades var i oktober 2015.

Den 20 januari i år färdades han på ett tåg med två svenska diplomater för att besöka den svenska ambassaden. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

I det öppna brevet skriver arrangörerna att de särskilt önskar att Minhai ska medverka vid fredagens seminarium om "oron kring situationen i Kina".

Årets bokmässa hålls 27–30 augusti och temat är Sydkorea.

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I oktober uppgavs han ha släppts fri.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Han släpptes i oktober efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut.

Den 20 januari färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.