• Sedan Aviciis bortgång har vännen och kollegan Alesso börjat se över sitt eget liv. "Det där är det absolut värsta som kan hända en så talangfull kille i ung ålder, det är fruktansvärt", säger han. Foto:
  • Alesso är aktuell med den nya singeln "Remedy", och i början av 2019 väntar ett nytt album. Foto:
1/

Alesso: "Har själv haft tunga tankar"

Musik

Aviciis bortgång blev en väckarklocka för dj-stjärnan Alesso. Nu berättar den singelaktuella artisten om hur kollegans tidiga död påverkat hans liv.

— Anledningen till att jag kunde relatera och det som chockade mig mest är att jag själv har haft tunga tankar om livet, säger Alesso.

De bodde i samma stad, gick på samma skola och var verksamma i samma bransch. På den tiden hade Avicii och Alesso mycket kontakt med varandra och umgicks i samma kretsar. Båda två var med när dansmusiken exploderade, och plötsligt stod de på de stora scenerna och lockade tusentals fans.

Under våren hittades Avicii, eller Tim Bergling som han egentligen heter, död i Oman. I dokumentären "Avicii: True stories", som kom 2017, berättade världsstjärnan om ett påfrestande liv där han många gånger uppmuntrades till att fortsätta spela, trots att kroppen sa ifrån.

"Påverkar mer än man tror"

Det var först efter att Tim Bergling gått bort som Alessandro "Alesso" Lindblad började fundera över sitt eget liv – och den press och stress som går hand i hand med framgångarna.

— Jag ska inte peka på vad som är fel i industrin, men jag tror att folks ord tar mer på artister än man tror, speciellt om man jobbat länge och har en livsstil som inte är den bästa. "Du ska bara göra det här, bara göra det där." Till slut blir det väldigt mycket. Jag tror att det är det som måste förbättras, säger Alesso, som är aktuell med singeln "Remedy".

"Försöker stanna upp"

Han pendlar själv mellan Los Angeles och Stockholm, och livet består i stort av spelningar, långflygningar och musikskapande. Trots att han under hektiska perioder försöker leva hälsosamt, sliter det ändå. Tidigt in i karriären började han fundera på hur hållbar hans livsstil var, och hur länge det skulle hålla.

— Det är väldigt stora frågor jag fick vid en ung ålder. Men man får bara komplimanger och då tänker man att "det kanske bara är i mitt huvud, det är kanske jag som inbillar mig". Sedan när det här hände med Tim kändes det som att alla de här frågorna jag ställt är seriösa. Nu säger jag inte att det ska hända mig, men jag borde ta tankarna mer seriöst än vad jag gör.

TT: På vilket sätt har du ändrat ditt liv nu?

— Jag tror att jag försöker att prioritera saker annorlunda. När det blir mycket stress försöker jag att stanna upp och säga nej till vissa saker, men det är svårt för mig också, säger Alesso.

Alesso om...

...den nya singeln "Remedy":

Jag fick känslan av att den här låten kan man få till en “slutet av sommaren”-låt. Jag kände att den är melankolisk, fin melodisk och texten är väldigt betydelsefull och jag kan relatera till den. Jag tänkte att det här måste bli min nästa singel.

...det kommande albumet:

Det kommer bli allt från låtar som "Remedy" till klubblåtar, ravemusik. Jag känner att jag inte släppt sådana låtar på länge, jag kallar det "dj-godis", det blir inte en singel utan mer för fans och hela scenen.

Fakta: Alesso

Alessandro Lindblad, känd under artistnamnet Alesso, föddes 1991 i Stockholm.

Han har samarbetat ihop med bland andra Sebastian Ingrosso, Tove Lo, Calvin Harris och David Guetta. 2013 tilldelades han en Grammis i kategorin årets innovatör, tillsammans med Sebastian Ingrosso. Har i flera år rankats som en av världens bästa dj:s av inflytelserika DJ Mag.

2015 släppte Alesso albumet "Forever".

Den 31 augusti släppte han singeln "Remedy" och ett nytt album väntar i början av 2019.