Gymnasten Jonna Adlerteg tränar på redskapet bom i Eskilstuna. Arkivbild. Foto:

Adlerteg nysatsar på mångkamp efter skadorna

Gymnastik

Barrspecialisten Jonna Adlerteg är mångkampare igen.

Den skadedrabbade gymnastikstjärnan tränar återigen med flera redskap – i förberedelserna inför OS i Tokyo.

— Jag vill köra mångkamp nästa år, och tränar bom just nu, säger den EM-aktuella 23-åringen.

Nästa vecka inleds EM i artistisk gymnastik i Glasgow. Sveriges stora stjärna är Jonna Adlerteg som förra året gjorde comeback efter två allvarliga knäskador i vänster knä på mindre än ett år.

I återuppbyggnaden av sin kropp – och framförallt för att vara skonsam mot knäet – pausade Eskilstunagymnasten sin mångkampssatsning och fokuserade på överkroppsredskapet barr. Men snart hoppas hon återigen kunna tävla i bom, hopp och fristående.

"En dröm som gick i uppfyllelse"

— Får se om jag kan komma i gång och tävla i bom efter EM, det vore kul. Men det är barr som är min specialitet och det jag fokuserar mest på, det andra är lite sekundärt. Men absolut, jag skulle vilja köra mångkamp. Både för att det är ett sätt att kvala till OS (i Tokyo 2020) och för att det är väldigt kul. Det kan vara skönt, att på vissa tävlingar inte bara köra barr utan ha någonting annat också, säger Jonna Adlerteg.

23-åringen från Västerås slog igenom som 17-åring när hon tog EM-silver i barr i Moskva 2013, Sveriges första EM-medalj i artistisk gymnastik på 50 år – och den senaste.

— Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Fortfarande en väldigt stor grej, det är väldigt kul att tänka tillbaka på... Det känns som att det är ett tag sedan, men det är klart man vill göra det igen, säger hon.

Tonar ned förväntningar

Långsiktigt drömmer Jonna Adlerteg om nya framgångar, men skadeproblemen har gjort att hon kortsiktigt tonar ned förhoppningarna vid stundande EM och VM i Doha i höst innan OS-förberedelserna inleds på allvar nästa år.

— För det första är jag väldigt glad att jag kan tävla igen, att jag inte sitter hemma och tittar på. Och nu har jag en ganska lång tävlingssäsong framför mig. Man vet att det kommer fler tävlingar och nya chanser. Det känns som en kul resa att få tävla mycket, säger hon.

På torsdag inleder Adlerteg barrkvalet, och nästa söndag avgörs grenfinalen. Nyckeln till en ny EM-framgång för svenskan, som för ett par veckor sedan vann SM-guld i favoritredskapet, är att sätta den försvårade inledningen av sin serie.

— Men jag försöker hålla förväntningarna nere, bara fokusera på min egen prestation och att göra en sådan bra serie som möjligt.

Fakta: Jonna Adlerteg

Född: 6 juni 1995 i Västerås (23 år).

Klubb: Eskilstuna Gymnastikförening.

Bor: Eskilstuna.

Längd/vikt: 161 centimeter/51 kilo.

Personbästan: Mångkamp: 53,175 (vid EM 2011). Barr: 15,033 (2015). Bom: 13,450 (2011). Fristående: 13,450 (2011). Hopp: 13,600 (OS 2012)

Meriter: EM-silver i barr 2013.

Aktuell: Tävlar i barr på gymnastik-EM i Glasgow. Kval torsdag 2 augusti och eventuell final söndag 5 augusti.

Fakta: Artistisk gymnastik

Artistisk gymnastik är en olympisk gren där damerna tävlar i fyra grenar och herrarna i sex grenar. Tävlingar arrangeras dels grenspecifikt, i individuell mångkamp och lagtävling.

Damernas grenar: barr, bom, hopp och fristående. Herrar: barr, bygelhäst, hopp, fristående, ringar, räck.

Fakta: Sveriges EM-trupp i Glasgow

Damer: Jonna Adlerteg (barr), Jessica Castles (bom och fristående).

Herrar: Karl Idesjö (fristående, ringar, barr och räck), Filip Lidbeck (fristående, ringar, hopp, räck).