Annonssamarbete med +Katrineholm

Traktor och Maskin investerar för framtiden

På Traktor och maskin i Björkvik sker stora förändringar och ägare Nils-Johan Strömgren ser med nyfikenhet och positivism på framtiden inom lantbrukssektorn. Både han och sonen David Strömgren förbereder sig just nu för att inviga sina nya lokaler utrustade med den senaste tekniken.

Foto: +Katrineholm

Native2024-09-30 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Artikel från Katrineholms kommuns Näringslivsnytt

Traktor och maskin i Sörmland AB är svårt att missa när man åker igenom Björkvik. Deras logotyp syns ståtligt på den röda ladan på kullen likväl som de stora traktorerna på uppfarten. Platsen var under 1700-talet en gästgivargård och blev senare ett lantbruk med kostall. De senaste 20 åren har dock Vedeby gård varit en plats för försäljning av traktorer, jordbruksprodukter och service.

Företaget ägs av Gustaf Hermelin och Nils-Johan Strömgren som också är VD.

I det som tidigare var verkstad som nu byggs om till butik möter vi Nils-Johan och säljaren David Strömgren 

– Butiken är platsen där vi möter våra kunder och vi vill kunna visa upp fler produkter vilket innefattar stora maskiner, säger Nils-Johan.

undefined

Stora ombyggnationer pågår
Ombyggnationen utförs av lokala företag som Elcenter, Toltorp, Björkviks Snickeri, Björkviks marktjänst och Oppunda VVS. Efter ombyggnationen blir butiken tre gånger så stor, totalt 500 kvm. Även verkstaden byggs om för att kunna utöka verksamheten. Verkstaden blir cirka 600 kvm med 10 meter i takhöjd plus biytor på cirka 200 kvm. Den gamla verkstaden renoveras upp och blir kontor och butiksyta.

– Tidigare har det gått in fem traktorer i verkstaden. Nu kan vi ha 14-15 stycken i omlopp samtidigt vilket är bra då vi ibland behöver vara snabba och kunna lösa panikjobb, säger David. 

Traktor och maskin har hela Sörmland som distrikt inklusive södra Stockholm så det blir en hel del traktorer som ska in på service eller ut på marknaden. De säljer både nya och begagnade maskiner samt reservdelar och andra jordbruksrelaterade produkter.

– Vi har liksom tre ben att stå på, försäljningen, servicen och reservdelarna. Allt måste gå ihop, säger David.

Sörmland och Skåne har de största maskinerna i Sverige. I Stockholm önskas det ofta mindre varianter. Vissa av dem ska till exempel kunna fraktas på en båt ut till en ö berättar David. Försäljningen sker dock även på hemmaplan. 

– Vi har maskiner som klipper gräsytorna på Backavallen, används på flygplatser och i försvaret, av kyrkor och i kommunen, säger Nils-Johan. 

En annan typ av service
David är anställd som säljare och kommer tidigare från teknikbranschen.

– Jag kan mer om det som finns i hytten och hur alla maskinens funktioner kan användas, än om reparationer och maskinservice, säger David. 

Nils-Johan är maskiningenjör och har arbetat över hela världen som bland annat teknisk chef. En bra grund att stå på i och med all ny teknik som nu används inom lantbruket. 

– Bara en sådan sak som ISOBUS. Om man kopplar på ett verktyg på en traktor så läser den av vad du kopplar på och ställer in inställningarna efter det. Eller TIM-standarden som möjliggör att ett redskap automatiskt kan styra vissa funktioner hos traktorn, som exempelvis hastigheten eller kraft, säger Nils-Johan. 

Många jordbrukare bedriver idag en så kallad precisionsodling. Det betyder att man tar fram data på vad som behövs på fältet och var. Detta med hjälp av bland annat satelliter och GPS. Resultatet blir en så kallad styrfil, en elektronisk karta med information, om vart fältet till exempel behöver vatten, gödsel eller ogräsbekämpning. Med hjälp av denna kan traktorn utföra de åtgärder som behövs på exakt rätt plats och på en ipad i hytten kan bonden följa vad som sker. 

– Det är en ny typ av service som behövs. Medan service tidigare innebar hjälp med själva traktorn kan mycket idag ske via telefonen, som en rådgivande funktion, säger David.

undefined

Tekniska lösningar i varje vrå
Det finns ett intresse för innovation hos både Nils-Johan och David. Det är inte bara traktorerna som utrustats med den senaste tekniken, dessa gäller också lokalerna. För att plocka ut reservdelar har de låtit investera i digitala lagerhyllor. I ett hisschakt, sju meter högt, finns allt som verkstaden kan behöva. Genom ett knapptryck på en dator servas mekanikern med rätt hyllplan och med rätt mutter från totalt 6000 produkter. Produkter som plockas ut läggs sedan direkt på kundordern.

– Lagerhyllorna kan ta 450 kg per hyllplan och totalt 20 ton material, säger Nils-Johan. 

Alla traktorer de sålt har också en journal och i den finns modell, allt som är gjort på dem, servicehistorik med mera.

– De är mer komplexa än till exempel en bil och kunderna förutsätter att vi kan svara på frågorna de har, säger David.

I den nya verkstaden, med 10 meters takhöjd, finns indragna oljepumpar, två kilometer golvslang under betonggolvet, och hissar med bred vinkel som kan lyfta både traktorhytter och föremål utifrån. Det finns även ett svetsrum och specialanpassad belysning för maskinservice. Nils-Johan berättar hur deras val har gjort verkstaden mer effektiv.

– Detaljer, lägger David till och ler när hans far stolt visar upp alla utrymmen.

undefined
Peter Gustafsson, som blåser rent vid bakhjulet på traktorn, Miranda Falk och Lennart Lahti arbetar i verkstaden som servicemekaniker.

Ett familjeföretag
Familjen Strömgren kommer från en lantbrukarsläkt och traktorer har funnits med i Davids liv så länge han kan minnas. Även fotbollen förenar far och son, och de är lika tävlingsinriktade både på planen och i arbetet, vilket märks i deras investeringar. 

Både Nils-Johan och David värdesätter också en stark sammanhållning inom företaget.

Idag har företaget 14 anställda men planerar att rekrytera två till inom kort. 

– Vi alla börjar klockan 7 och då ses vi i matsalen för att prata ihop oss. Vi vill ha en familjenära känsla, säger Nils-Johan. 

– Vi är ett, lägger David till. 

Tidigare satt alla runt ett bord gjort för 6-8 personer. I nya matsalen som har stora fönster ut mot åkrar och vatten får alla plats utan problem. De har också utökat med fler omklädningsrum vilket var på tiden enligt dem själva. 

– Det är en mansdominerad bransch men om vi ens ska kunna fortsätta locka tjejer till branschen så måste det finnas förutsättningar för det. Vi har också redan ett par kvinnor anställda och de ska ha samma rättigheter som de andra. En självklarhet, säger David.

Även kunderna har de en god relation till och de vill fungera som en trygghet för dem.

– Lantbrukare är ofta stressade då kravlistan är stor. Men de är otroligt trevliga och kompetenta, säger David.

– Jag tror att lantbrukare har världens svåraste jobb, säger Nils-Johan.

undefined
Traktorn på spolplattan sköter Björn Pettersson om tillsammans med sitt barnbarn Emilian Edoff som har praktik. Björns dotter Caroline Pettersson är även hon anställd på företaget och arbetar med ekonomi.

Framåtanda och en tydlig vision 
Logotypen som syns på bilarna, tröjorna och kepsarna har ett traktormönster, men symboliserar mer än bara maskiner. "Hjulspåren som försvinner bortåt kan också stå för framåtanda," säger Nils-Johan. Traktor och Maskins vision är att "bidra till utvecklingen av morgondagens jordbruk," vilket de strävar efter genom att hålla sig uppdaterade och bygga goda relationer.

– Våra investeringar ska hjälpa oss att nå en omsättning på cirka 1 miljard över 10 år, alltså 100 miljoner per år. Även om vi har färre bönder så har vi lika mycket mark som ska brukas, avslutar Nils-Johan.

Läs mer nyheter från Katrineholms kommun i Näringslivsnytt

Öppet hus
Invigning av nya lokalerna sker fredagen den 4 oktober klockan 11-16 samt lördagen den 5 oktober klockan 10-14 och det är öppet hus för vem som helst som vill komma och kolla.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Katrineholms-Kuriren.