Annonssamarbete med +Katrineholm

Ett år med Grönväxtriket i Valla

Det började med ormar. Eller egentligen med växterna i deras terrarium. I dag, ett år efter flytten till Valla, skickar Izabella och Markus Wikström ut över 2 000 plantor varje vecka till kunder i hela Sverige.

Foto: Katrineholms kommun

Native2025-05-26 14:31
Detta är ett annonssamarbete.

En artikel från Katrineholms kommuns Näringslivsnytt 

Från ett doftande växthus där fågelkvitter blandas med ljudet från en porlande fontän, har deras grönskande verksamhet blivit något av ett växt-Mecka för samlare, nördar och nyfikna växtentusiaster.

Utbudet är stort, sorterna unika och intresset växer så det knakar. Vi träffade paret bakom den blomstrande succén för att prata om resan dit, hur de blev företagare utan att riktigt planera det, och varför folk reser hela vägen från Gällivare för att besöka dem.

Från sticklingar till företag
– Vi hade ormar och började ta sticklingar från växterna i terrarierna. Vi testade att lägga ut några på Tradera, bara som ett experiment, berättar Markus. Målet var att sälja för 50 000 kronor för att kunna åka till Thailand.

Sticklingarna sålde slut på bara två veckor och paret insåg att intresset var långt större än de trott. För att kunna fortsätta sälja behövde de starta företag så de gjorde slag i saken och grundade Grönväxtriket 2018

Från början har de gjort allt själva och lärt sig längs vägen. Izabella byggde deras första hemsida med hjälp av Google och YouTube. De hade ingen tidigare erfarenhet av trädgårdsnäring men ett växande intresse.

Ett växtrike för växtnördar
Grönväxtriket är idag ett självklart val för den som söker något mer ovanligt än vad som erbjuds i vanliga trädgårdsbutiker.

– Vi riktar oss till nördar och samlare. Folk som letar efter specifika arter de inte hittar någon annanstans, berättar Izabella.

Ungefär 80 % av sortimentet består av gröna växter, men här finns även ett generöst utbud av orkidéer och till och med nyttoinsekter som ett hållbart alternativ till kemiska bekämpningsmedel.

– Vi tar våra egna sticklingar, odlar med moderplantor och återinvesterar i kvalitet. Du kommer inte hitta några massproducerade pluggplantor här berätta Markus.

Hållbarhetstänket märks också i hur de tagit sig an växthuset. När kylan kom den första vintern satsade de på energiväv i taket en investering som inte bara sparat energi, utan också bidragit till att hålla växthuset varmt och välkomnande året om.

Hela 70 % av deras försäljning sker via den egna webbshoppen. Att skicka växter i olika former kräver finess, men Izabella och Markus har utvecklat ett system som fungerar och kunderna fortsätter att strömma in.

Balans i både jord och relation
Som många entreprenörer lever de sin verksamhet. Det är inte ovanligt med 60-timmarsveckor, men paret har hittat ett arbetssätt som fungerar.

– Vi har tydliga roller. Izabella är den tekniska, jag är bäst på det praktiska. Vi behöver knappt prata, säger Markus och ler.

De driver företaget med både hjärta och hjärna, med starkt fokus på tillgänglighet och personlighet. De har öppet alla dagar och lägger stor vikt vid bemötande.

– Vi vill att folk handlar av oss Izabella och Markus, inte av varumärket Grönväxtriket. Det ska kännas personligt, säger Izabella.

Sociala medier, särskilt Instagram där de har över 21 000 följare, har varit avgörande för tillväxten. Där delar de tips, ovanliga växter och glimtar från vardagen i växthuset.

En plats att återvända till
Grönväxtriket är inte bara en butik det är en upplevelse.

– Vi vill att folk ska komma tillbaka för att det känns speciellt att vara här. Vi lägger mycket tid på att bygga en känsla, dekorera, flytta om och skapa något nytt inför varje besök. Vi skämtar ibland om att det är som Hogwarts det ser alltid lite annorlunda ut, berättar Izabella.

Och det fungerar. Många kunder återvänder gång på gång. En stammiskrets har redan vuxit fram, lockade inte bara av växterna utan också av Izabella och Markus stora kunskap och vilja att dela med sig.

Bortglömda skatter och framtidsdrömmar
En särskild satsning just nu är så kallade mormorsväxter gamla sorter som ofta bara finns kvar hemma hos äldre damer.

– Det är en bortglömd skatt. Vi köper dem på auktion och bevarar dem. Det handlar om kvalitet och historia berättar Markus.

Drömmarna slutar inte här. Framtidsvisionen är flera och frodig:

– Tänk ett café här, med en stor damm, växter överallt och lokalodlad sallad på tallriken. En riktig djungel, visualiserar Markus. Med Izabellas kockbakgrund och Markus praktiska färdigheter finns en

Kartan i butiken berättar sin egen historia, varje nål visar varifrån en besökare rest. Vissa kommer med hela familjen och har rest riktigt långt bara för att uppleva Grönväxtriket. Den nål som sitter längst bort satte en familj från Gällivare.

stark grund att bygga vidare på. Planer finns också på ett växthus för kaktusar, ett pedagogiskt växtmuseum som förändras med säsongerna och ännu fler klimatsmarta lösningar.

Under året i Valla har de gjort några lokala samarbeten med exempelvis Kronfågel, och de har många fler idéer de vill förverkliga.

Framgångsreceptet? Hålla det litet, personligt och hållbart, investera i smarta energilösningar och arbeta aktivt med sociala medier.

Och i sommar – missa inte Doris
Till sist, vad får man absolut inte missa när man besöker Grönväxtriket?

– Doris, så klart, säger de med ett leende. Vem Doris är? Det får du upptäcka själv.

Läs mer om Katrineholms näringslivs i Katrineholms kommuns Näringslivsnytt 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Katrineholms-Kuriren.