Foto: +Katrineholm
Detta Àr en artikel frÄn +Magasin.
I Björkvik, dÀr skogen möter fÀlten och lugnet ramar in landskapet, vÀxer en dröm fram pÄ Oasen pÄ à sen. Det Àr hÀr, mitt i naturen, som MaryAnn Fargo och Martin Johansson sedan 2018 har byggt upp sitt liv kring hÄllbar odling och sjÀlvförsörjning. Nu tar de nÀsta stora steg: ett nytt orangeri, en plats dÀr kunskap och gemenskap ska gro.
Drömmen som blev verklighet
MaryAnn och Martin kom till gĂ„rden med en vision â att odla sin egen mat och leva i samklang med naturen. Det började smĂ„skaligt med grönsaker, men snart blev det bĂ„de Ă€gg och honung. Idag sĂ€ljer de sina produkter pĂ„ gĂ„rden och via Reko-ringarna. NĂ„gra av produkterna finns pĂ„ Katrineholms turistinformation, till exempel BBQ-honung, gurkrelish och chilisĂ„s. Men odling Ă€r inte bara deras levebröd â det Ă€r deras passion och drivkraft. De har bĂ„da en bakgrund som biologer och de hĂ„ller kurser och förelĂ€sningar, digitala och fysiska, pĂ„ olika tema kring hĂ„llbar odling och sjĂ€lvförsörjning. Nu driver de Ă€ven ett större projekt, HĂ„llbar odling â HĂ„llbar mat, dĂ€r de vill inspirera fler att odla, oavsett om det Ă€r pĂ„ en stor gĂ„rd eller en liten balkong. Projektet drivs av Ă€garna tillsammans med fler samarbetspartners, bland annat +Katrineholm.
Ett orangeri för framtiden
Tack vare projektet, som drivs med stöd frĂ„n Leader Sörmland, har Oasen pĂ„ Ă
sen kunnat ta steget att förverkliga sitt nĂ€sta stora projekt â att skapa ett kunskapscenter med konferenslokal och kafĂ©. Det vackra orangeriet stĂ„r snart klart, och just nu pĂ„gĂ„r renoveringen av den gamla ladugĂ„rden dĂ€r konferensdelen ska fĂ„ nytt liv.
â Det Ă€r en intensiv period, men vi ser verkligen fram emot att snart kunna öppna upp och vĂ€lkomna besökare till en plats dĂ€r hĂ„llbar odling och mat stĂ„r i centrum, sĂ€ger MaryAnn.
HĂ„llbarhetsdagen â invigning och inspiration
För att fira denna milstolpe bjuder Oasen pĂ„ Ă
sen in till HĂ„llbarhetsdagen den 10 maj â en dag fylld av inspiration, möten och lĂ€rande. Förutom sjĂ€lva invigningen av orangeriet kommer besökarna kunna ta del av guidade turer, utstĂ€llningar och en jordskola. HĂ€r fĂ„r man lĂ€ra sig mer om hĂ„llbar odling, utforska gĂ„rdens verksamhet och ta del av det spĂ€nnande balkongodlingsexperimentet â ett bevis pĂ„ att man kan fĂ„ en rik skörd Ă€ven pĂ„ en liten yta.
â Vi Ă€r fast övertygade att man kan fĂ„ ut en betydelsefull skörd Ă€ven om man 'bara' har en balkong.
PÄ plats finns ocksÄ aktörer som GjordnÀra, Rölunda, Sörmlands Matkluster och SlÄttergubben, och troligen nÄgra fler som delar passionen för hÄllbarhet.
â Vi hoppas pĂ„ strĂ„lande vĂ€der och mĂ„nga besökare. Det hĂ€r Ă€r inte bara en invigning â det Ă€r en chans att inspirera fler till att odla och Ă€ta mer hĂ„llbart, sĂ€ger MaryAnn.