Foto: +Katrineholm
Detta är en artikel från Katrineholms kommuns Näringslivsnytt.
— Vi är mer än en utbildningsleverantör. Vårt uppdrag är att fungera som en partner till våra kunder, hjälpa dem att navigera i nya EU-direktiv, tekniska innovationer och hållbarhetsmål, berättar Jens Back, verksamhetsansvarig sedan 2019.
INSU (tidigare IUC) ägs av Installatörsföretagens – bransch- och arbetsgivarorganisationen för installationssektorn. De har funnits i Katrineholm sedan 1987, och erbjuder över 150 utbildningar och specialiserade kurser inom VVS, El, Kyla och Ventilation. Dessa sträcker sig från lärlingsutbildningar till yrkeshögskola och företagsanpassade lösningar. Under 2023 nådde de en omsättning på 90 miljoner men siffrorna är bara en del av berättelsen.
Efterfrågade utbildningar, nya trender och samverkan
Nya EU-förordningar har skapat ett stort behov av kunskap om miljövänliga köldmedel och energieffektivisering. Energieffektivisering är en växande trend, driven av både miljöhänsyn och kostnadsbesparingar. Därför är det nu kurser inom elsäkerhet och kylteknik som är mest efterfrågade.
— Våra kunder utvecklar sina affärsmodeller för att inte bara installera produkter, utan också leverera helhetslösningar som möter hållbarhetskrav och sänker energikostnader, berättar Jens.
INSU har också tagit fram utbildningar inom AI, där deltagare lär sig optimera energiförbrukning baserat på realtidsdata. Ett annat initiativ som används för att förbättra lärandet är VR, där deltagarna kan planera installationer i en 3D-miljö. Tillsammans med Mälardalens högskola har man även tagit fram en prototyp som resulterade i ett onlinespel. På så vis kan man nu använda spelpedagogik för att göra service- och projektledarutbildningar mer engagerande.
Genom nära samarbeten med branschorganisationer och akademiska institutioner som Chalmers, Örebro, Luleå och Karlstads universitet säkerställer INSU att utbildningarna är aktuella och relevanta.
Samarbetet med Örebro och Karlstad är ett exempel på framtidssatsningar inom energieffektivisering och fjärrövervakning.
— Vi är stolta över att bidra till lösningar som sänker energiförbrukningen och rustar våra kunder för framtidens krav, säger Jens.
I INSUs källarlokaler finns ett av Europas mest utbyggda labb för utbildning inom kyla. Dessa förutsättningar har lett till att man kunnat inleda goda samarbeten med Chalmers.
Hållbarhet och jämställdhet i fokus
På temat jämställdhet i branschen så är det fortfarande övervägande mest män som utbildar sig hos INSU. Däremot ser man att andelen kvinnor ökar. INSU arbetar aktivt för att bredda målgrupperna inom installationsbranschen.
— Vi är noga med att spegla mångfald i vår marknadsföring och utbildningsmaterial, samt att erbjuda ergonomiska verktyg som passar olika individer. Det görs mycket i branschen för att sänka trösklarna och attrahera en bredare målgrupp till våra yrken, berättar Jens.
Framtidens utmaningar och möjligheter
INSU ser stora möjligheter i att möta de förändrade kraven på kompetens inom installationsbranschen. Nya EU-direktiv och en alltmer hållbarhetsdriven marknad skapar både utmaningar och tillfällen till innovation.
— Vi rustar våra kunder för att inte bara klara dagens krav, utan också vara redo för morgondagens utmaningar. Alla måste vara med på omställningen, avslutar Jens.
Läs mer i Katrineholms kommuns Näringslivsnytt.