Foto: +Katrineholm
Detta är en artikel från +Magasin
Sommaren bjuder på musik
Mitt ute i den lantliga idyllen, bland vinrankor och den vackra sjöutsikten, förbereds just nu två av sommarens höjdpunkter. Den 4 juli spelar hyllade Dina Ögon och den 30 juli kommer Amanda Bergman. Musikintresset är starkt hos de båda och de vill bidra med musikhappenings till landsbygden. Paret tycker själva att det är otroligt roligt, och de vill kunna erbjuda deras besökare ett brett utbud av produkter och aktiviteter.
Valet av artister landar mest i att de båda tycker om artisterna, och de tror starkt på att de kommer att bidra till den där mysiga och varma stämningen. Båda är artister som Josefine menar passar perfekt för en skön sommarkväll ute på Blacksta Vingård.
— Det är lite av en jackpot att vi fick båda. Vi visste inte om det skulle gå, men nu blir det av och det är vi så glada för, säger Josefine.
Sommaren 2023 tog de emot Plura för en utomhuskonsert, något som lockade flera hundra personer. Nu vill de växla upp och förbereder för målet som är upp emot 800 konsertbesökare. Scenen kommer att byggas upp i närhet till orangeriet, och för att kunna ta emot fler besökare har de bland annat tagit bort ett staket. Besökarna till konserten kan förvänta sig spännande festivalmat från matstånd som de bygger upp. Biljetter kommer att kunna köpas på Tickster.
Historiskt beslut lyfter svensk vinodling
En av årets mest omtalade förändringar i svensk dryckesvärld är beslutet om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Ett historiskt beslut som Josefine och Olle väntat på i många år – och som nu blir verklighet.
— Det har blivit en spricka i monopolet, och det är verkligen något vi har längtat efter. Folk tror ju redan att man kan köpa vin med sig hem bara för att man är på en vingård, men hittills har det inte varit tillåtet. Nu blir det äntligen så!, säger Josefine.
Hon tror att det nya regelverket kommer göra skillnad – inte bara för Blacksta Vingård, utan för hela vin- och dryckesturismen.
— Framtiden ser jätteljus ut för svenska vingårdar. Gårdsförsäljningen blir ett stort lyft för Sverige överlag. Det är svårt att mäta hur stor impact en sån här sak har men jag tror att det kommer göra stor skillnad, säger Josefine.
Än så länge återstår vissa moment, som utbildningar och provningar för att vingården ska få sälja alkohol från gården, men Blacksta Vingård förbereder sig redan. En liten gårdsbutik håller på att ta form, där flaskor från den egna produktionen ska säljas.
— Det är ingen som kommer köpa lådvis, men för många är det kul att få ta med sig något hem. Det är ju också en form av souvenir, säger Josefine.
Maskrosvin, rabarberrosé och syrenvodka
Dryckesutbudet på Blacksta är allt annat än traditionellt, och även om det är störst fokus på vinproduktionen så blandas det med annan dryckesproduktion. Mycket av det som skapas görs med en stor experimentlusta – och en stor portion fantasi.
— Vi gör det mesta själva: öl, sprit, alkoholfria drycker och förstås vin. Men vi gillar att testa nya saker, säger Josefine.
Några nya spännande produkter från gården är bland annat ett maskrosvin, en rabarberrosé med druvmust från deras egna druvor och rabarber från en lokal producent. De har tagit fram Åkerö Petnat (äppelvin), ett vitt portvin, valnötslikör, kvittengin och just nu – en vodka smaksatt med syrener.
— Det gäller att ha roligt, så vi gör små batcher och testar nytt. Flyger det, så gör vi det igen. Annars hittar vi på något annat nästa år, säger Josefine.
Närodlad mat från jakt, fiske och fält
På Blacksta lagas maten efter säsong – och efter vad naturen har att erbjuda. Olle jagar och de fiskar själv i sjön intill gården, och menyerna styrs av både skog, sjö och odlingar.
— Just nu har vi sparris, gös och nässelsoppa. Vi serverar vårt maskrosvin tillsammans med en vitmögelost från Jurss mejeri och en marmelad på maskrosor vi plockat här, berättar Josefine.
Menyn ändras ofta och skrivs sällan ut i förväg. Det ger flexibilitet – och gör att gästerna får något unikt varje gång. Och vad är då signaturrätten? Gös.
— Det är den rätt som alltid återkommer. Annars ändras allt beroende på vad som är i säsong – och vad Olle har jagat. Under sommarperioden är det mycket grönsaker såklart, säger Josefine.
Framtiden får gro
För paret bakom Blacksta Vingård är det viktigt att växa i rätt takt. De har massor av idéer, men försöker ta det steg för steg. På sikt finns det större drömmar: att ta i bruk den vackra vinkällaren, att inreda fler rum, att erbjuda fler konferenser året runt, men det får inte ske för snabbt.
— Man vill ju liksom växa organiskt. Man vill inte bara smälla upp en massa grejer. Tanken måste få sätta sig. Vi har väldigt många idéer, och vi har lärt oss nu efter vi har fyllt 40 att man inte kan genomföra allt. Det får liksom grovet av och sen sätter vi igång med det som är viktigast, säger Josefine.
Men det viktigaste är att det ska kännas kul.
— Man måste ha roligt hela tiden. Man kan inte hamna i någon slags tråkigt slentrian-träsk, avslutar Josefine.