I förra veckan togs initiativ till ett nätverk för företagare i Vingåker. Det är alldeles utmärkt. Nätverksbyggande är nämligen inget självändamål.
Man kan tycka att det även i mindre kommuner, som Vingåker, skulle vara onödigt med ett nätverk för företagare. Den allmänna uppfattningen är att alla känner alla och om så inte är fallet så känner alla till någon som känner andra.
Så är det säkert till en viss del. Men den närhet som finns och byggs i mindre samhällen är mer av social natur än näringspolitisk.
Runt om i världen byggs det nätverk. Inte sällan skapas så kallade kluster där många företagare i samma bransch samlas. Till synes kan det vara förödande. Konkurrensen mellan företagarna blir hård, men fördelarna överväger när de kan gå samman och ta större beställningar.
Gnosjö är ett legendariskt exempel på ett fungerande nätverk och samarbete. Där delar företagarna med sig av sina beställningar och det skiftas till och med arbetskraft när ett företag har tillfälliga svårigheter och ett annat har mycket att göra.
Det nätverk som nu dras igång i Vingåker genom Kjell Sternbergs och Loove Petterssons försorg har alla förutsättningar att bli lyckosamt. De har tidigare erfarenheter från det nätverk som de byggde upp i Östernärke och som efter tio år omfattar 130 företag och 50 föreningar.
Många företagare är så kallade ensamföretagare. De är fullt upptagna med att driva sina företag och har inte så många naturliga kontakter med andra företagare, utan är koncentrerade på att betjäna sina kunder och att jaga flera uppdrag.
Ett nätverk, där sammankomsterna gärna är hårt strukturerade så att inte onödig tid spills, bidrar verksamt till att bygga ut företagarnas verksamheter. Vid varje möte kan exempelvis en företagare få möjlighet att presentera sitt företag. Den informationen tillgodogör sig övriga deltagare som i sin tur kan tipsa om möjliga jobb.
På det sättet växer omfattningen av affärerna till gagn för företagarna förstås men ökar också på sikt utsikterna att skapa nya jobb som stärker underlaget för privat och offentlig service.
Inte minst av det skälet bör Vingåkers kommun på något sätt engagera sig i det nätverksbygge som nu dragit igång. Vid den senaste rankingen av näringslivsklimatet som Svenskt Näringsliv presenterade för en tid sedan hade kommunen klättrat duktigt i förhållande till föregående mätning. Vingåker klättrade inte mindre än 99 platser på rankinglistan.
Nu är det därför läge för kommunen att leva upp till det bättre omdömet och förbättrade näringspolitiska ryktet. Hur det ska göras är något som måste arbetas fram i nära samarbete med företagarna som samlas i nätverket och som redan finns i andra organisationer.
För alla gäller det att smida medan järnet är varmt. Därmed kan fruktbara resultat nås som stärker kommunen långsiktigt.