Stimulera ungagynnar samhället

UF-verksamheten i Katrineholm kan intensifieras ytterligare2014-04-15 08:02
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

I förra veckan presenterades de 22 kometföretagen på Södra skolan och en jury belönade de bästa företagen. Att stimulera ungdomar till företagsamhet leder till mycket gott.

Organisationen Ung företagsamhet, UF, har funnits sedan 1980. I Sörmland etablerades den 1988. Syftet är att stimulera elever att komma på nya saker, att göra innovationer, och praktiskt låta dem driva företag under ett läsår. Varje år koras de bästa UF-företagen i länen och de deltar i svenskt mästerskap, som i år äger rum i maj.

Organisationen har sedan starten engagerat inte mindre än 279 000 elever i UF-företag. Under innevarande läsår finns det mer än 6 700 UF-företag, som engagerar mer än 21 000 elever varav en majoritet är flickor.

Vad som uppnås på sikt är att ungefär en fjärdedel av UF-företagarna senare i livet startar företag och i genomsnitt anställer fyra personer. UF-företagen är mot den bakgrunden en "skola" som betyder mycket för näringslivets utveckling och tillskapandet av nya jobb.

Det som fascinerar med UF-företagen är att ungdomarnas tankar och idéer konkretiseras till verkliga produkter och tjänster. Gång efter annan rapporteras från skolorna om stressen som skapas i undervisningen. Kunskapsinhämtningen upplevs ofta som ett tvång där proven mäter hur duktiga eleverna är.

Grundläggande kunskaper är ett måste och dessa grunder måste bli bättre, vilket både regeringens och oppositionens respektive skolpolitik går ut på efter de svaga resultat som svenska elever uppvisade i den senaste Pisa-undersökningen.

Men elevernas framtid är inte helt beroende på de teoretiska kunskaper som de tillägnar sig i grundskolan och gymnasiet. Elever är olika, men har alla något gemensamt – de har intressen som ligger utanför skolvärlden och en nyfikenhet på ämnen och företeelser som inte ryms i något schema.

Elever som engagerar sig i UF-företag utvecklar sin kreativitet och tillägnar sig kunskaper – även sådana som gynnar det rena skolarbetet – som är utvecklande för framtiden. De lär sig att ta ansvar för egna beslut och de får snabb respons på det som de gör.

Gymnasieskolorna i Katrineholm är engagerade i UF-verksamheten. Vad man kan önska är att den verksamheten intensifieras ytterligare, inte minst mot bakgrund av att Katrineholm behöver ett bredare och mer aktivt näringsliv.

Om och när ungdomarna kan bidra till det, följer den positiva effekten att ungdomsarbetslösheten minskar samtidigt som ungdomarna i ökad utsträckning väljer att stanna kvar i regionen, vilket behövs med tanke på befolkningens ålderssammansättning.

Positivt vore också om eleverna på vård- och omsorgsutbildningen kan stimuleras till så kallade sociala innovationer och nytänkande inom denna sektor. Det kan bli ett steg på vägen mot att göra Katrineholm till den kommun i landet som har den bästa äldreomsorgen.