Skiffergas på sparlåga

Tyvärr bygger den svenska hållningen på EU:s icke-hållning2014-01-08 00:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Skiffer har mer än en gång jämförts med lasagne. Precis som i den omtyckta pastarätten ligger bergartens smaskigheter mellan skyddande lager. Först med utvinningsmetoden fracking har skiffergasen fått potential att förändra den energipolitiska spelplanen.

Något förenklat innebär fracking att bolagen som utvinner gasen borrar ner till drygt en kilometers djup, för att sedan vända borren horisontellt. Därefter frigör den hydrauliska sprickbildningen som sker genom att stora mängder vatten, sand och kemikalier injiceras i berggrunden skiffergasen.

Metoden är kontroversiell. Dels eftersom sprickbildningen riskerar att förgifta grundvattnet med kemikalier som bly och metanol, dels eftersom själva processen kan framkalla mindre jordbävningar.

I Sverige är prospekteringen efter skiffergas i sin linda. Myndigheten Bergsstaten beviljar tillstånd på samma sätt som för gruvprospektering: Staten äger naturtillgångarna, vilket ger markägaren begränsad makt. De mest uppmärksammade fallen är Shells nedlagda planer på att utvinna skiffergas i Skåne och Gripen Gas tillstånd att borra efter gas under Vättern.

Utvecklingen har gått snabbare i USA. Förhoppningar om fler jobb, lägre energipriser och en minskad oljeimport från instabila stater i Mellanöstern, har skapat ett politiskt alternativ till smutsig kolkraft.

Skiffergasen beräknas stå för hälften av USA:s gasproduktion år 2035.

Även i Europa är potentiella storproducenter som Polen och Tyskland vänligt inställda till utvinning av skiffergas, medan Frankrike har förbjudit fracking av miljöskäl. Enligt ett beslut i Europaparlamentet 2012 bestämmer varje enskilt medlemsland hur skiffergasen ska utvinnas. Samtidigt konstaterar EU att prospektering och utvinning genom hydraulisk spräckning bör gå igenom miljökonsekvensbedömningar.

Tyvärr bygger den svenska hållningen på EU:s icke-hållning. Varken allianspartierna eller Socialdemokraterna vill ha ett frackingförbud på svensk mark. Däremot är energiminister Anna-Karin Hatt (C) uttalat skeptisk mot fracking och lyfter fram att skiffergas inte är någon förnybar energikälla.

Om riksdagen anser att skiffergasen är ett acceptabelt sätt att minska importen av smutsig energi, eller om fracking ses som en miljöfarlig utvinningsmetod som skjuter upp omställningen till ett mer hållbart samhälle, förblir alltså oklart.

Med tanke på den förväntade utvecklingen i USA och i Östersjöns absoluta närområde behöver lagstiftningen kring utvinningen av skiffergas bli tydligare. Stora ekonomiska investeringar, oklar miljöpåverkan och ett regelverk som inte uppdaterats i takt med den tekniska utvecklingen är en olycklig häxbrygd.