Affären för spelbolaget kommer av att spelarna förlorar – och när rouletten blir digital underlättas även penningtvättandet. Foto:

Spelbolag främjar brott

Ledare

Politisk debatt flödar över av utspel om brottslighet – men bara vissa slags brott.

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Det talas mindre om hur affärsföretag kan främja kriminalitet, och ha vinning av andras brott. Det handlar inte bara om det mest uppenbara och mest förtigna, kommersiella alkoholföretags bidrag till omfattningen av våldsbrott, sexualbrott och ordningsstörande brott. I det ämnet är tystnaden kompakt från dem som tävlar i att använda brott som kodord för utlänningar.

En annan kriminalitetsfrämjande verksamhet är hasardspel, nu oftast på nätet, ofta med bolag baserade i beryktade hälar- och skalbolagsparadis som Malta. Tänkvärd inblick i detta ger även den stora brottshärva som rullats upp i Katrineholm, där åtal nu är väckt om anstiftat mord, utpressning, vapenbrott, narkotikabrott, penningtvätt och annat.

En central gestalt i härvan har kunnat använda många miljoner, som han fått fram genom utpressning, för att spela hasard och sätta in pengar på konto i ett svenskt, börsbolag. Till mindre del har dessa kriminalpengar omsatts hos statliga Casino Cosmopol, vilket belyser det bekanta förhållandet att sådana lokaler är magneter för kriminella.

De stora pengarna har förts till Unibets verksamhet på Malta – ett dotterbolag till Kindred Group, med svensk företagsledning och börsnoterat i Stockholm, och en ägarkrets med två AP-fonder (14 procent), Skandia Liv (6 procent) och en knippa oftast bankanknutna aktiefonder (21 procent). En rad styrelser med mycket fint folk i har en etikdiskussion de borde ta itu med.

Som rapporterats på nyhetsplats i Katrineholms-Kuriren har Sörmlands Sparbank, om än med viss försening, reagerat på överföringarna till Malta och gjort anmälningar enligt bestämmelser som ska motverka kriminell penningtvätt. Men det som också redovisats är ytterst anmärkningsvärda summor som Unibet tagit emot, haft innestående och låtit snurra runt i hasardrörelsen.

Omständigheterna osar penningtvätt på långt håll. Centralgestalten i brottshärvan har enligt förundersökningen använt en 21-årig underhuggare för att göra insättningar hos Unibet med tiotals miljoner kronor. Minsta eftertanke hos detta börsnoterade företags personal borde ha fått dem att ifrågasätta hur en 21-åring med knappt några inkomster kunde hantera sådana summor.

Frågeställningen är inte ovanlig. Att hasardspelsbolag används för kriminellas penningtvätt är ett uppmärksammat internationellt problem. Brittiska motsvarigheten till Lotteriinspektionen har så sent som i januari hotat fem företag med licensindragning, bland annat på grund av dålig vaksamhet mot penningtvätt.

Vidare har ligan i Katrineholm haft en omsättning på hela 320 miljoner i Unibet, med ett mycket stort antal speltillfällen. Sådant underlättas av förekomsten av robotar, program som spelaren ges tillgång till och som i snabb takt genomför hundratals eller tusentals spel på exempelvis roulette. Detta är lönsamt för hasardbolagen – börsnoterade och andra. Det är ett effektivt och hänsynslöst utnyttjande av människor som är spelberoende eller har svag insikt i hur bolagen skor sig på spelarna. I polisutredningar om förskingringar från företag eller föreningar, ibland med stor tragik, har detta slags spelrobotar dykt upp.

Unibet och dess gelikar har gett vinster för aktieplacerare. Deras annonser är många nog för att bli ett integritetsproblem för nyhetsjournalistiken, främst i kvällspressen. Deras politiska förankring är lika gedigen som högerlutad. Generalsekreterare för online-spelbolagens lobbygrupp är en tidigare riksdagsledamot (M).

Men ska det menas allvar med att arbeta mot brott bör inses att hasardbolag underlättar kriminalitet – och gör sig vinster av kriminalitet.

Läs mer om dessa ämnen

BrottLedareMord Östra skolanspel