Större öltÀlt men klartext om alkoholskador

Foto: Sörmlands Media

Signerat2022-09-18 18:55
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Var hittar man den mer upplysande och folkbildande, statligt betalda informationsskriften om alkoholskador och drickande? I Sverige eller Tyskland?

Sverige, gissar nog de flesta. Men kan det verkligen vara Tyskland? DĂ€r har de i lördags vridit pĂ„ kranarna till stora ölhĂ€vandet i MĂŒnchen. Det kallas ”oktoberfest”, men utspelas mest i september.

I MĂŒnchen Ă€r lokaltidningen samtidigt en av Europas frĂ€msta nyhetstidningar. Jag lĂ€ser den ofta för artiklar om europeisk politik, nĂ€ringsliv och inte minst ekonomisk kriminalitet. SĂŒddeutsche Zeitung har haft stor roll i flera viktiga avslöjanden av fiffel, skattefusk och Putinpengar i ”skatteparadis”.

Oktoberfesten Àr förstÄs en nyhetshÀndelse dÀr, men syns i spalterna pÄ fler sÀtt. Ett Är gjorde de en för lokala makthavare obekvÀm granskning av hur en handfull gynnade bryggerier fÄr hjÀlp att hÄlla konkurrenterna borta frÄn öltÀlten.

Ett annat Ă„r detaljredovisade SĂŒddeutsche Zeitung dag för dag polisens inkomna fall av misshandel, sexuella övergrepp och annat runt ölhĂ€vningen. I Ă„r passade de pĂ„ att förra veckan ha en nyhetsartikel om den nyutkomna tyska ”Alkohol-Atlas 2022”.

Den ”atlasen” Ă€r minsann en vĂ€lgjord sak. Cirka 90 sidor. Tydligt, pedagogiskt uppstĂ€lld kunskap om alkoholmarknad och skador. Den ges ut av Tysklands Cancerforskningscenter, en stor inrĂ€ttning med 3 000 forskare och andra medarbetare, 

Det Àr klartext frÄn lÀkarna och forskarna bakom skriften. Med diagram, tabeller och koncisa beskrivningar av orsaker och effekter redovisas mycket som tyska alkoholföretag sÀkerligen ogÀrna ser i tryck. Det sedan en del Är fastslagna sambandet, att alkohol ökar risken för bröstcancer, Ätföljs av ett diagram för hur detta Àr alkoholens i antal fall största cancerriskökning bland kvinnliga konsumenter.

Det Àr pedagogiska uppstÀllningar av hur orsakskedjor ser ut, för bland annat cancerfall och psykiatriska skador. I de senare pekas pÄ tonÄrsmissbrukets verkningar i förkrympt hjÀrnvolym och kognitiva störningar.

För cancer pekas pÄ olika mekanismer, frÄn sjÀlva alkoholen eller via nedbrytningsprodukten acetaldehyd, fram till pÄverkan pÄ arvsmassa, mutationer och tumörrisk.

Vem har betalat detta? Cancerforskningscentret Ă€r en stiftelse i Heidelberg inrĂ€ttad av delstaten Baden-WĂŒrttemberg, men 90 procent av anslagen kommer frĂ„n Förbundsdagen och regeringen i Berlin.

Skulle nÄgot liknande ges ut pÄ svenska? Av Cancerfonden? Inga tecken Àn pÄ det.

Av FolkhÀlsomyndigheten? Nej, den har inte förebyggande hÀlsoupplysning till allmÀnheten som nÄgon viktig arbetsuppgift. SÄ svaret Àr: Tyskland presterar bÀttre.

Ändras det av svenskt regeringsskifte? Osannolikt. De som nu försöker bilda regering har inte ens förmĂ„tt sĂ€ga högt att narkotikakunderna finansierar gĂ€ngbrottsligheten.

Skulle de dÄ vara mindre passiva Àn förra regeringen i frÄga om alkoholskadevarningar? Nej, det Àr inte att vÀnta.