Bejaka vĂ„ra olikheter – tĂ€mj dem inte

Niklas Otto Olsson

Niklas Otto Olsson

Foto:

Signerat2023-02-08 11:23
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

HöglĂ€sning för barn Ă€r en bra sak. Det borde de allra flesta hĂ„lla med om. NĂ€r vuxna lĂ€gger tid pĂ„ att lĂ€sa för sina, eller andras barn, vĂ€xer barnens ordförrĂ„d. Det underlĂ€ttar ocksĂ„ för barnen att i framtiden lĂ€ra sig lĂ€sa – de har ju dĂ„ hört hur orden lĂ„ter. Den som lyssnar pĂ„ berĂ€ttelser om saker de sjĂ€lva inte upplevt aktiverar fantasin – men det blir ocksĂ„ en övning i empati. Den som kan tĂ€nka sig in i en annans mĂ€nniskans situation, Ă€ven en fiktiv sĂ„dan, fĂ„r nĂ€rmare till medkĂ€nsla.

DĂ€rför var det inte konstigt att höglĂ€sningsevenemang pĂ„ Katrineholms bibliotek hĂ€romveckan var sĂ„ populĂ€rt som det blev. Och arrangörerna berĂ€ttade hur det inte bara i Katrineholm, utan ocksĂ„ pĂ„ andra hĂ„ll, rusats till biljettbokningen. Inslaget har varit uppskattat – ocksĂ„ i vĂ„r del av Sörmland. Att höglĂ€sarna varit sĂ„ kallade dragqueens, eller dragdrottningar, har inte varit nĂ„got bekymmer för besökarna.

Men pÄ vissa andra hÄll i Sverige har just det sista vÀckt en del motstÄnd. Visst har en och annan illasinnad kommentar pÄ tidningens delning av artikeln om dragdrottningen Björta förekommit. Men i andra kommuner har dessa lÀsstunder vÀckt vreden i SD-leden.

I Kalmar var det en SD-politiker som ville att kommunfullmĂ€ktige skulle sĂ€ga nej till att anordna och att finansiera evenemang av denna typ. Han kallade det för "stötande och utmanande material" som barn borde skyddas frĂ„n. Han fick understöd av Sverigedemokraternas Björn Söder och hans extremistiska kader pĂ„ mikrobloggen Twitter. I Trelleborg försökte SD i kommunfullmĂ€ktige stoppa hela evenemanget, men misslyckades. Även dĂ€r sĂ„g man nĂ„got skadligt i mĂ€nniskor, dessa gĂ„nger mĂ€n, som var klĂ€dda i klĂ€nningar eller glittriga kavajer. 

Men att mĂ€nniskor klĂ€r sig och utforskar olika sorters feminina och maskulina uttryck i aktivism-, konst- eller underhĂ„llningssyfte Ă€r inte ett problem som behöver fixas. I ett fritt samhĂ€lle mĂ„ste den sortens uttrycksformer, som bryter mot förestĂ€llda könsroller och normer, fĂ„ ta plats. MĂ€nniskor lever ocksĂ„ olika liv och uttrycker sin identitet pĂ„ olika sĂ€tt. Vill inte förĂ€ldrar att deras barn ska delta i sĂ„dana frivilliga evenemang, ja dĂ„ fĂ„r de vĂ€l lĂ„ta bli att ta dem dit. SvĂ„rare Ă€r det inte. 

Dessutom Ă€r det en frĂ„ga om kultur – och den ska vara fri! Det Ă€r en paroll som de flesta partierna stĂ€ller upp pĂ„, Ă€ven om det svajat en del. OcksĂ„ bland politiker som har ett sunt förhĂ„llningssĂ€tt till kulturens frihet. Men den sortens armslĂ€ngds avstĂ„nd som flera andra partier skriver under pĂ„ rimmar illa med SD-Ă„skĂ„dningen. 

Partiets historia av personer frÄn svensk organiserad fascism har lÀmnat ideologiska avtryck. Det Àr inte bara den grova rasismen som fortfarande Àr genomgÄende i partiet utan ocksÄ i form av en statscentrerad kontrollideologi. I skottlinjen Àr det fria i folkbildningen och kulturen.

NÀr mÀnniskor lever ut vilka de Àr och göra egna fria val, ja dÄ kan de göra annat Àn det SD önskat. Det Àr dessa olikheter och denna mÄngfald partiet slÄr ner pÄ. SÄ agerar inte demokrater.