Mer än var fjärde väljare i Katrineholm är över 65 år när de går till vallokalerna i höst. Vad det får för konsekvenser för resultatet återstår att se.
De politiska partierna har sedan länge gjort klart med vilka budskap som de ska gå ut med för att locka väljare i höst – åtminstone på det nationella planet. En större flexibilitet finns det säkert för partierna när det gäller den politik som de vill föra på det regionala och det lokala planet.
En fråga som är viktig för den allt större pensionärsgenerationen är skatten på pensionerna. Den är högre än vad den är för löntagarna och även om regeringen har sänkt skatten en smula, så upplevs den högre skatten som djupt orättvis av allt fler pensionärer. Det är fullt tänkbart att just den frågan kommer att få en viss betydelse för vilket parti som väljaren ger sin röst till.
Att döma av den diskussion som fördes i Katrineholm förra veckan är det andra frågeställningar som nog är mer angelägna för pensionärerna än hur mycket de får betala i skatt. Det handlar om hur äldreomsorgen och sjukvården fungerar. Det är de viktigaste frågorna som politikerna i kommun och landsting har att hantera.
Vilka budskap som partierna går ut med i dessa ämnen är ännu osett. Alla partier kommer att föra fram sina förslag och alla kommer att hävda att just dessa förslag är de bästa för framtiden.
Vad pensionärerna måste försöka göra är att bedöma hur dessa förslag står sig mot andra förslag som mer berör andra grupper. För i slutändan kan inte alla få vad de vill ha. Partierna, särskilt de som får makten, måste i alla lägen prioritera mellan det som anses vara viktigast för stunden och på sikt.
Den äldre generationen tycker att det är viktigt att de yngre får en god skolgång och därmed en så bra start på vuxenlivet som möjligt. Men om valet står mellan en extra satsning på skolan eller att förbättra möjligheterna att få en god äldreomsorg, så väger förmodligen det egna intresset tyngre. Åtminstone för den enskilde väljaren.
Så hur ställer sig de politiska partierna till en sådan avvägning? Är det viktigare för partierna att vinnlägga sig om pensionärernas önskemål inför valet – de har i alla fall rösträtt – än att lägga resurser på skolan där genomslaget i form av bättre resultat alltid låter vänta på sig?
Vilka krav som pensionärerna ställer och vad partierna lovar kommer säkerligen att klarna under de tre månader som återstår till valet.
Sjukvården i Sörmland och hur den förmår att hantera sina resurser till patienternas bästa är av mer generell natur. Dock med ett större intresse för äldre personer som – ett friskare liv till trots – med ökad ålder riskerar att drabbas av sjukdom och skador. Att få vård fort och inte behöva vänta i köer är det starkaste kravet, som landstingspolitikerna bättre än hittills måste försöka hörsamma.