Det tycks som om klagomålen kommer att ge resultat. Landstinget och kommunerna i Sörmland kommer att säga upp avtalet med färdtjänstföretaget Tuwa.
När Tuwa startade verksamheten dröjde det inte länge förrän klagomålen från kunderna började. Från början hävdade företaget att det var inkörningsproblem som ställde till det, vilket man i och för sig kan ha förståelse för.
Uppenbarligen har företaget ännu inte – efter två år – kommit till rätta med de problem, som är så påtagliga för gamla och sjuka. Gång på gång händer det att beställda färdtjänst- och sjukresor uteblir därför att bilarna inte kommer. Alltför ofta är de försenade, vilket i sin tur har resulterat i klagomål på stressade förare och körningar som upplevs vårdslösa.
Nu står det klart att landstinget Sörmland och kommunerna är överens om att avtalet med Tuwa ska sägas upp. Det löper fram till årsskiftet, men måste sägas upp eller omförhandlas före halvårsskiftet. Trots detta kommer verksamheten att fortsätta in på nästa år – oklart hur länge.
Anledningen är att det tar tid att göra en ny upphandling. Dels är det viktigt att få med alla tänkbara delar – bland annat att förarna garanteras goda arbetsförhållanden – dels att upphandlingsprocessen genomförs på ett korrekt sätt. Risken att någon förfördelad part överklagar beslutet bör minimeras.
I det här sammanhanget är det emellertid märkligt att de politiskt ansvariga tagit så lång tid på sig att förstå kraften och allvaret i protesterna. Det är anmärkningsvärt inte minst därför att det är så kallade svaga grupper som drabbas. Kanske är det också orsaken till att åtgärder först nu övervägs: svaga grupper, ens om deras röster höjs, brukar tyvärr ha svårt att få gehör för missförhållanden som drabbar dem.
En anledning till att ingenting har gjorts förrän nu kan vara det som Jacob Sandgren (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Nyköping, säger i en intervju i Kuriren. Nämligen att det finns så många huvudmän som ska komma överens.
Nu finns det politiker i en styrgrupp medan tjänstemän från alla inblandade parter som utgör en arbetsgrupp. De ska ta fram underlaget till en ny upphandling. Eftersom alla är överens om att avtalet med Tuwa bör sägas upp, bör det inte vara några problem att skynda på arbetet.
I Sörmland sker omkring 250 000 färdtjänst- och sjukresor varje år. Kostnaden är 80 miljoner kronor. Det är ingen obetydlig verksamhet, samtidigt som den är väldigt viktig för alla dem som beviljats färdtjänst. Resorna som görs är absolut nödvändiga för att de berörda ska ha en grundläggande livskvalitet.
Vissa uppgifter tyder också på att avtalet med Samres bör sägas upp eller omförhandlas i samband att avtalet med Tuwa sägs upp. Men det är knappast troligt att politikerna orkar med ett sådant "omtag" på den relativt korta tid som de har på sig.