Var inte ständigt uppkopplad i jul

Det är kanske inte hela världen om det plingar till i jobbmobilen när släkten är halvvägs igenom julbordet.

Övrigt2018-12-20 16:33
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Däremot bör det inte finnas några krav på att den lediga medarbetaren svarar, förutsatt att inte himlen håller på att falla ner. Och då krävs mer än ett mejl för att meddela att katastrofen är ett faktum.

Samma sak gäller resten av helgen. Sacos ordförande Göran Arrius går så långt att han uppmanar sina medlemmar att inte småjobba under julledigheten, om det inte är akut (DN, 20/12).

I stället föreslås att de som konstant har arbetsuppgifterna i fickan kopplar ner. Inte bara för att det är trevligt, utan för att det är akademikergrupper som har de snabbast ökande sjukskrivningstalen. Och det är i regel inte förslitningsskador som är problemet, utan stress.

Det är inte särskilt konstigt. Det gränslösa arbetslivet, som det brukar kallas när arbetsuppgifter lika gärna kan utföras i soffan mitt i natten som på jobbet under kontorstid, har flera fördelar. Exempelvis kan många gå hem en timme tidigare för att hämta från förskolan och sedan arbeta igen tiden på kvällen när barnen har somnat.

Men att det är möjligt att jobba när som helst, var som helst, med uppgifter som alltid kan slipas ytterligare, ger inte bara ökad frihet och flexibilitet. Det betyder också att det kan vara svårt att dra en gräns mellan arbete och fritid.

Enligt en ny Novus-undersökning känner sig en fjärdedel av medlemmarna i akademikerförbunden tvungna att arbeta på kvällar och helger. Nio av tio har svårt att koppla bort jobbet när de är lediga. Och hälften uppger att jobbrelaterad sömnbrist påverkar arbetsprestationen negativt.

Samma larm kommer från tjänstemännens TCO, som redan under valrörelsen 2002 myntade uttrycket ”livspusslet”, eftersom medlemmar upplevde att begreppet arbetstid började luckras upp och flyta ihop med fritiden. Även hos TCO är priset ständigt stigande sjuktal. Inte minst bland unga, eftersom flexibiliteten gör att många känner att de aldrig kan koppla av fullt ut.

Inget av det här betyder att den tekniska och digitala utvecklingen bör, eller kan, skruvas tillbaka. Däremot är arbetssituationen med mejl och internet i telefonen och på paddan, som kan tas med överallt, förhållandevis ny och behöver precis som alla andra nyheter hanteras.

Det handlar dels om att fler arbetsplatser borde ta fram riktlinjer för när, hur och vid vilka tillfällen det är okej att höra av sig till kollegor. Dels om tydlighet gentemot medarbetarna om hur snabbt man förväntar sig svar, eftersom många känner en outtalad press på att vara tillgängliga digitalt, även när de är på gymmet, i lekparken eller har fullt upp med pepparkaksbaket.

Därför är det en långsiktig och välgörande hälsoinvestering om fler försöker koppla av under julhelgen. Steg ett är att koppla ner.