"Vi har tagit fram en förstudie som vi ska presentera för föreningarna", sa upplevelsechefen till KK i början av november 2017.
Åtta månader senare är beskedet:
– Jag ska föreslå kommunstyrelsen att kommunledningsförvaltningen och Kommunfastigheter få i uppdrag att ta fram en lokalförsörjningsplan för framtiden.
Förstudien från förra hösten skickades på remiss till idrottsföreningar och politiker. Inget nytt i svaren framkom. Men sedan dess tycks ingenting ha hänt.
– Nu kommer ju också larmrapporter om miljöeffekterna av granulatet i konstgräset, sa Johan Tranquist i förra veckan – samma dag som Sveriges Radio haft ett inslag om just detta.
Ett problem som varit känt i många år, som Katrineholms kommun har löst genom bland annat granulatfällor i dagvattenbrunnar, och väl knappast kan ha kommit som en överraskning för de ansvariga i Vingåker, den enda Sörmlandskommunen som fortfarande saknar en konstgräsplan.
– Men det krävs ännu mer underlag innan vi kan komma fram till ett beslut. Vi måste se över kostnaderna och ta fram en tidsaxel för behoven av underhåll och nybyggnationer i kommunen. Det ska jag presentera i november, säger Johan Tranquist och håller med om att det är en lång resa.
I sin förstudie som presenterades för föreningarna förra året fanns bland annat en så kallad övertryckshall, en multiarena där Vingåkers IF skulle få tillgång till en konstgräsyta på 50 x 30 meter, det vill säga en planhalva av en fullstor plan.
– Just nu har vi ett sparbeting i kommunen. Vi håller på att bygga en ny skola för 180 miljoner kronor och det ska byggas en fritidsgård i en ny fastighet. Sedan har vi bibliotek och simhall också, vi måste se över alla kostnader, säger Johan Tranquist.
I Vingåker drivs de flesta idrottsplatser av föreningarna själva, vilket Johan Tranquist ser som ytterligare en fråga att lösa när det gäller en eventuell konstgräsplan.
– Vi har varken den personalen eller maskinparken som krävs för att underhålla en konstgräsplan.