Sätt in tidiga insatser mot bortgifte i Sörmland

70 000 ungdomar i Sverige är oroliga för att inte få välja det som borde vara självklart: vem de ska tillbringa livet med.

Övrigt2017-05-17 05:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

I Sörmland, där länsstyrelsens arbete mot hedersförtryck legat nere en tid, uppmärksammades 34 hedersrelaterade ärenden förra året, men mörkertalet är troligen stort. Detta rapporterade tidningen om i går.

Att unga mot sin vilja lovas eller gifts bort är en styggelse. Den som så önskar ska utan föräldrars eller andra släktingars kontroll kunna välja vem helst de önskar älska och leva tillsammans med. Någon annan hållning hör inte hemma i ett samhälle som gör anspråk på att vara jämlikt och fritt.

Under 2014 stärkte den tidigare regeringen det rättsliga skyddet mot tvångsäktenskap. Detta genom att äktenskapstvång blev ett eget brott i brottsbalken och räknas inte längre som olaga hot. Sedan dess har endast en person dömts för äktenskapstvång i Sverige.

Den S-ledda regeringen ser just nu över möjligheterna till att skärpa samma lagstiftning. De vill snabbutreda bland annat utländska barnäktenskap. Regeringen tittar samtidigt på den brittiska lagstiftningen. Där kan föräldrar som misstänks ha gift bort sina minderåriga barn uppmanas att uppge var barnen befinner sig. Om föräldrarna inte får barnet att infinna sig för utredning kan föräldrarna dömas till fängelse. Det är bra att lagstiftarna tar arbetet mot denna typ av brottslighet på allvar men frågan är om en sådan lagstiftning kan skydda barn från att bli bortgifta.

Den nationella samordningen mot tvångsäktenskap, som är placerad hos länsstyrelsen i Östergötland, erbjuder socialtjänst och skola möjligheten att ringa till en stödtelefon vid misstanke om bland annat hedersförtryck. Länsstyrelsernas uppgift är att ge myndigheter och kommuner den utbildning som behövs för att hantera hedersförtryck. Detta gör att myndigheter fortare kan fånga upp barn eller unga vuxna innan något äktenskapstvång genomförts. Det är fördelaktigt att sätta in rätt insatser hellre förr än senare och därmed bespara mycket mänskligt lidande. Utöver det ska de som tvingar någon till äktenskap lagföras.

Under förra året genomfördes en kampanj på flygplatser runt om i landet i ett försök att hindra barn och ungdomar som mot sin vilja reser till utlandet för att giftas bort. Där informerades unga med skyltar om sin lagliga rätt att själv välja sin partner. En informationsinsats som kan tyckas vara i det senaste laget. Kampanjen, som fortsätter i år, men med andra metoder, heter ”Vill alla att du ska gifta dig utom du?”. Sörmlands länsstyrelse kommer sprida budskapet på Skavstas digitala reklamskärmar och har skickat ut samma information till länets gymnasieskolor, ungdomsmottagningar, SFI, bibliotek, socialtjänster och kvinnojourer.

Det kan vara värt att minnas att tvångsäktenskap drabbar både killar och tjejer även om 87 procent av de som gifts bort är tjejer. Därför är arbetet mot hedersförtryck, däribland tvångsäktenskap, ett viktigt åtagande för att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män. En målbild som Sverige 2014 åtog sig att uppnå i samband med riksdagens ratificering av Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet. Där har Sverige åtagit sig inte bara att straffa dem som tvingar till äktenskap utan även att förebygga tvångsäktenskap genom utbildning och erbjuda skydd för offren.

Nu är det dags att Sörmland hinner ifatt det åtagandet. För ingen ska tvingas till äktenskap, oavsett var man har sitt ursprung.