Drottninggatan skiljer sig betydligt åt på vardera sidan om Djulögatan. På ena sidan gågata, kullerstenar och trivsamma träd. På andra sidan bred trist bilgata med ocharmiga trottoarer.
Men nu ska det bli ändring på det. Med start i mars ska Drottninggatan från Djulögatan upp till rondellen vid Linnévägen byggas om.
Mellan Djulögatan och Tegnérvägen blir det gångfartsområde, vilket innebär att alla trafikanter får färdas i högst 7 kilometer i timmen. Det blir cykelparkeringar och breda trottarer vid sidorna. Parkeringsplatser för bilar blir det på båda sidor av gatan, omgivna av nyplanterade träd. Utanför Safiren skapas en plats med sittbänkar där man kan samlas före och efter evenemang i lokalen.
‒Man ska köra bil, cykla och promenera på samma villkor, säger Håkan Stenström som är trädgårdsarkitekt och projektledare på kommunen.
Längst upp mot Tallåsaulan, mellan Tegnérvägen och rondellen vid Linnévägen, kommer det fortfarande att vara vanlig bilgata, men trottoaren breddas och kompletteras med cykelbana. Infarten till parkeringen intill gatan kommer att flyttas upp till rondellen, för att undvika onödig trafik på Drottninggatan.
Orsaken till ombyggnaden är främst trafiksäkerheten, framför allt för ungdomar.
‒Vi har ett stort flöde av ungdomar här och det kommer att öka när flera högstadier ska samlas vid Järvenområdet. De tar sig ner mot resecentrum men också till skollokaler i gamla Erlaskolan, säger Håkan Strenström.
Ett annat mål med ombyggnaden är att utvidga stadskärnan.
‒Man ska gradvis känna att man närmar sig centrum. Man ska också lockas att gå eller cykla i stället för att ta bilen, säger Cathrine Andersson, som är trafikingenjör.
‒Vi kommer inte att försvåra för bilisterna, men det kommer att ta lite längre tid att ta sig fram, säger Håkan Stenström.
Handlingarna gällande ombyggnaden är nu ute på granskning hos boende, bussbolag, räddningstjänst med flera. I höst väntar upphandling och i vår kommer bygget att dra i gång, för att vara färdigt efter sommarsemestern nästa år.