Det är en glädjande befolkningsutveckling som KFV-området hittills uppvisat i år. De tre kommunerna har sammanlagt ökat invånarantalet med över 400 personer.
Katrineholm kan uppvisa både ett födelseöverskott och ett positivt flyttningsnetto under årets nio första månader, enligt Statistiska centralbyråns befolkningsstatistik som presenterades i går. Vingåker och Flen däremot har negativa födelseöverskott, men positiva flyttningsnetton.
Granskar man siffrorna närmare står det klart att Vingåker och Flen tappar invånare både mot andra orter i länet och mot andra delar av landet. För Vingåkers del uppgår tappet av invånare mot landet i övrigt till knappt en handfull personer medan Flen uppvisar ett minus på 64 personer.
Av statistiken att döma består lockelsen hos utflyttarna i dessa kommuner främst av att komma till de större kommunerna i länet Eskilstuna, Katrineholm, Strängnäs, Nyköping och Oxelösund.
Katrineholms positiva siffror är särskilt glädjande när det gäller födelseöverskottet, om än det bara uppgår till 18 personer. Det stora flyttningsnettot på över 300 personer består till drygt en tredjedel av personer som kommit till Katrineholm från andra delar av landet. Katrineholm är därmed den ort i länet som har det största flyttningsnettot från landet i övrigt.
Av statistiken att döma är det uppenbart att det är inflyttningen från andra länder som bidragit till att befolkningen ökar i länet. Av den totala ökningen på 2326 personer under årets första nio månader går bara knappt nio procent att hänföra till födelseöverskottet. Lite drygt tio procent av ökningen kommer från ett positivt flyttningsnetto från andra län. Resterande del av ökningen, cirka 80 procent, är personer som kommit från andra länder.
Det är nu inte något negativt. Tvärtom. Länets alla kommuner behöver nya invånare. I ett första skede kan den stora inflyttningen av personer från andra länder kännas som en påfrestning, vilket inte minst Katrineholms ledande kommunalråd Göran Dahlström (S) ofta offentligt ger uttryck för.
Men på litet sikt står det utom allt tvivel att våra immigranter och återvändare behövs för att fylla i de luckor som uppstår i takt med att pensionsavgångarna, inte minst inom vården och omsorgen, tar fart. Behovet av personal inom dessa områden är redan nu påtagligt och kommer att bli än mer märkbart under andra hälften av 2010-talet.
Utvecklingen kommer av allt att döma att fortsätta som nu. Det vill säga att mindre kommuner i länet successivt förlorar kraft i förhållande till de större kommunerna. För Katrineholm gäller det främst att se till så att det finns tillräckligt med bostäder, men väl så viktigt är att föra en näringslivspolitik som stimulerar företagandet och därmed skapandet av nya jobb. I det senare avseendet finns det en del övrigt att önska.