Imamen: Klädsel är upp till var och en

Mariam, som bor i Katrineholm, berättade att både hon och hennes familj utsätts för påtryckningar, för att hon bor själv och inte vill ha slöja. Men imamen i Katrineholm säger att beslutet är upp till var och en.

Imamen i Katrineholms moské, Mohamed Ameziane, säger att kläder är upp till var och en att bestämma.

Imamen i Katrineholms moské, Mohamed Ameziane, säger att kläder är upp till var och en att bestämma.

Foto: Jansson Therese

Övrigt2018-01-10 06:30
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Mariam berättade bland annat att andra kvinnor drar i hennes kläder om hon väljer urringad tröja, för att hon ska dölja mer hud. När hon hade ankelkorta byxor pratades det om dem hela dagen. Hennes föräldrar som låter henne klä sig som hon själv vill kritiseras också.

Men imamen i moskén i Katrineholms islamiska förening, Mohamed Ameziane, säger att slöjan är upp till var och en att besluta om man vill ha på sig eller inte.

– Varför ska någon klaga på henne? Jag har inte hört att någon klagar på en som inte har muslimska kläder. Det är inte rätt att klaga på henne, säger han.

På frågan om den muslimska församlingen, som han leder, kan göra något för att stötta kvinnor i sina klädval, svarar han dock att han inte ser vad man kan göra.

– Vad ska vi göra? Vi kan inte göra någonting. Men det är fritt hur man vill klä sig, säger han.

Just slöjan är omdiskuterad, mer än rätten att bo ensam utan att kritiseras, eller rätten att få arbeta med vad man vill. När det gäller slöjan höjs dels röster för att kvinnor som vill ha slöja ska kunna ha det, utan att de nekas anställningar eller trakasseras.

Studenten Nisrit Ghebil skrev ett debattinlägg på SVT Nyheter, i samband med att EU-domstolen våren 2017 slog fast att det är lagligt att förbjuda slöja på arbetsplatser: "Jag vet inte vem jag tycker mest synd om; hen som inte kan interagera med någon såvida den inte visar sitt hår, eller alla de kvinnor som tvingas vara arbetslösa på grund av detta beslut. Genom denna dom har EU godkänt segregationen av muslimska kvinnor. En grupp som redan knuffats ut ur samhället blir alltså ännu mer sårbara".

Dels höjs röster för att kvinnor och flickor ska få samhällets stöd att inte behöva beslöja sig. I tidskriften Dagens samhälle skriver Sakine Maldon om flickor som förmås beslöja sig:

"Jag tror inte på generella klädförbud, men det borde vara en självklarhet att barnen ska kunna delta i samtliga skolaktiviteter. När religiös klädsel används för att begränsa flickor finns det inga om och men. En bekväm deltidsfeminist duckar så fort förövaren inte antas vara en ”vit man”. Lyssna på feministerna i förorterna i stället. De har inte lyxen att kunna blunda när självutnämnda sedlighetspoliser tar över deras bostadsområden".

Läs mer om