Men det betyder inte att projektet är i mål. Om det ska fungera att pendla till Stockholm från exempelvis Eskilstuna, Strängnäs, Flen och Katrineholm, vilket är en av poängerna med samarbetet mellan kollektivtrafiken i sex mellansvenska län, finns det tre saker som är viktigare än allt annat. Tågen måste gå i tid, de måste gå relativt ofta och de måste gå så fort som möjligt.
I dag är det lite si och så med samtliga punkter.
När Södermanlands Nyheter tidigare i år granskade tågtrafiken, konstaterades att 16.49-tåget från Stockholm till Nyköping var mer inställt än rullande under februari. Trots det sattes ingen ersättningstrafik in, utan resenärerna hänvisades till nästa tåg, som blev överfullt.
Även om exemplet är ett extremfall, säger det något om hur illa situationen i trafiken är. Förra året var punktligheten för persontåg i Sverige bara 90,3 procent, vilket betyder att var tionde tåg var försenat. För ett län som Sörmland, som 2016 hade drygt 11 000 inpendlare och nästan 24 500 utpendlare, är det förödande statistik.
För som Nyköpings kommunalråd, Urban Granström (S), sa till Södermanlands Nyheter under granskningen, drabbar förseningar och inställda tåg inte enbart de som står på perrongen och fryser. Om människor slutar pendla hämmas Mälardalsregionens, och därmed hela Sveriges, tillväxt, eftersom 40 procent av befolkningen bor i Stockholm–Mälardalen och halva landets ekonomi finns här.
Därför är det bra att det snart kommer att ske förbättringar, åtminstone för en del av de cirka 15 000 personer som pendlar till och från Eskilstuna, och de cirka 10 000 som pendlar till och från Strängnäs.
Nästa höst kommer ett direkttåg att börja avgå från Eskilstuna runt klockan sju på morgonen, för att vara framme i Stockholm 45 minuter senare – en tidsvinst på ungefär en kvart. På sikt kommer det förhoppningsvis även att gå ett direkttåg i motsatt riktning på eftermiddagen, och den som har arbetstider som matchar båda tågen får därmed betydligt kortare arbetsdagar.
Det är en satsning i rätt riktning. Samma sak gäller ambitionen att börja med halvtimmestrafik mellan Eskilstuna, Strängnäs och Stockholm i rusningstid.
Men tyvärr räcker det inte att sätta in fler och snabbare avgångar. En stor del av poängen med både direkttåg och tätare turer faller om inte punktligheten förbättras.
För det håller inte att som lärare sms:a rektorn var tionde dag och meddela att man blir sen till första lektionen på grund av ett växelfel. Att som butiksanställd förklara att affären kommer att öppnas senare, eftersom tåget blev inställt. Eller att som förälder ringa till förskolan och säga att den måste ha öppet extra länge – i dag igen.